Радев в Малта: Светът има нужда от обединена и силна Европа

Снимка: Президентство

Президентът участва в 17-ата среща на държавните глави от групата „Арайолуш“

Навършването на 65 години от подписването на Римския договор, с който се формира Европейската икономическа общност, ни напомня за принципите, около които беше изградена Обединена Европа и за доверието, което европейските граждани инвестираха в Европейския съюз. Това е повод да се замислим какви гаранции даваме и как трябва да работим, че Обединена Европа да продължи своя път като демократична общност в интерес на народите, които я съставляват, на всички наши съседи и света. 

Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти днес в малтийската столица Валета. Българският президентът проведе късно снощи работна среща със свои колеги от групата „Арайолуш“. Домакин на тазгодишната 17-а среща на държавните ръководители е малтийският президент Джордж Вела.

 Групата „Арайолуш“ е платформа за политически диалог, обединяващ президентите на държавите членки от ЕС с парламентарно управление. Дискусиите във Валета са с фокус върху теми, свързани с европейската сигурност и стабилност, ролята на ЕС в международната политика, политиките за борба с неравенствата и измененията на климата.

 Президентът Радев посочи, че в условията на безпрецедентната криза в сигурността, породена от войната на Русия в Украйна и от тежките енергийни, икономически и социални кризи, ключът към общото ни бъдеще е в диалога, солидарността и умението да намираме общи решения. 

Обединена Европа не може и не трябва да остава безразлична към тази война, която е най-голямата заплаха за сигурността след Втората световна война, призова Румен Радев. „В интерес на всички ни е тази ожесточеност да отстъпи на диалога и на преговорите за мир, защото вторичните ефекти се усещат от всички нас и най-вече от съседните държави“, посочи президентът.

 По думите на Румен Радев светът има нужда от обединена и силна Европа, както и от позитивната роля на ЕС в международните отношения. Общата европейска политика за сигурност и отбрана неизменно ще бъде във фокуса на всяко следващо председателство на Съвета на ЕС, заяви държавният глава и призова да не отслабва и фокусът върху политиката за сближаване и преодоляването на неравенствата, тъй като енергийните и икономическите кризи чертаят разделителни линии вътре в ЕС.

„България и Румъния не могат да бъдат държани повече извън Шенгенското пространство само заради това, че 11 години след като сме покрили всички технически изисквания, някой непрекъснато си измисля някакви неписани критерии“, подчерта още президентът.

Румен Радев посочи и че страната ни продължава да влага огромни финансови и човешки ресурси за опазване на общата европейска граница, а в замяна получава неразбиране и двойни стандарти. „Не може българите да бъдат втора категория европейци и да чакат унизително по всички контролни пропускателни пунктове на Европа“, подчерта още президентът.

По-късно днес президентът ще представлява страната ни на първата среща на върха във формат „Европейска политическа общност“, която се провежда в Прага преди утрешното неформално заседание на Европейския съвет.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK