Над 100 въстаници от цялата страна пресъздават Освобождението на Горна Джумая на 5 октомври

Снимка: Infomreja.bg

Честванията започват още на 4 октомври

Над 100 въстаници пресъздават Освобождението на Горна Джумая преди 110 години.

В истински празник ще се превърнат честванията на кръглата годишнина от обявяването на Горна Джумая за свободна.

Пети октомври е празник на Благоевград и денят ще бъде свързан с множество културни прояви и уникални събития.

Честванията започват още на 4 октомври. Тогава на площад „Г. Измирлиев“ пред сградата на Общината всеки може да види исторически знамена и униформи.

Парадът на знамената се представя традиционно за пета поредна година по случай Празника на Благоевград.

„Всяка година имаме поне две нови знамена от различни исторически епохи“, каза Кирил Алексиев – директор на Регионалния исторически музей в града.

Той, заедно с Йордан Стамболов – председател на сдружение „14-и пехотен македонски полк“, и заместник-кметът по културата – Силвия Домозетска, дадоха повече информация за проявите по повод 5 октомври.

Алексиев обяви, че в РИМ са възстановени 8 знамена на Македоно-одринското опълчение.

Най-голяма е подготовката за историческата възстановка, която подготвят съвместно от РИМ, Сдружение „14-и полк“ и НД „Традиция“.

За събитието, което всеки ще има възможност да гледа пред сградата на музея на 5 октомври от 11 ч., се подготвят декори, а специалисти участват в създаването на сценария и пресъздаването на точните битови характеристики, емоции, действия на горноджумайци преди повече от век.

Въстановката носи красивото име „Утрото на свободата“. Самото събитие ще бъде „изиграно“ отново след 5-годишна пауза. Последната възстановка бе през 2017 година. Тогава „Зов за свобода“ представи Освобождението по неповторим начин, а водещ на събитието бе неповторимия Николай Кимчев.

През 2018 „Илинденски камбани“ възстановиха спомена за Илинденско-Преображенското въстание.

За настоящето събитие са ангажирани специалисти от Регионалния музей, работещи упорито по идейната концепция. Уникалното е, че членове – реконструктори от множество клубове в страната като такива от Силистра и Панагюрско, ще бъдат част от събитието. Те ще пристигнат специално в Благоевград и ще се включват в събитието с още 140 души.

Деца от Центъра за личностно и творческо развитие също са част от големия исторически проект.

„Поели сме ангажимент да направим деня по-тържествен. Идеята е да се покажат живи картини от 1912 г. В тях ще присъстват сцени от самия момент преди Освобождението, посрещането на освободителите, нахлуването на башибозуците и защитата на града от Ичко Бойчев“, каза Алексиев.

„Ще видите нещо уникално за България, защото се съчетава възстановка и живи картини“, допълни Стоянов.

Той заяви, че по принцип възстановки се правят на събития от историята ни преди 19. Век, защото са по-лесни за изпълнение. Възстановки от Балканската война, например, също има, но те са на терен извън градовете и при липса на публика. Идеята на „Утрото на свободата“ е да покаже пред благоевградчани подвига на техните предци, бита на джумайците, техните емоции. Всичко това ще бъде пресъздадено от доброволци, а не от професионални актьори, които на свои ред впечатляват с автентично облекло и оръжие.

Повече за празничната програма пък подробности даде Силвия Домозетска.

На 4 октомври освен парада на знамената ще има и празнична заря-проверка на площад „Г. Измирлиев“.

На 5-и октомври, от 09.00 часа, в двора на църквата „Въведение Богородично“ ще бъде отслужена панихида за загиналите за Освобождението на Горна Джумая от османско владичество. Отново там, пред паметните плочи на Майор Иван Павлович Орлински и генерал Спас Георгиев, ще бъдат положени цветя в знак на почит и признателност.

Непосредствено след това на пл. „Македония“ предстои издигане на националното знаме на Република България, след което, от 10.30 ч., ще бъдат положени венци и цветя на паметника на Македоно-одринското опълчение, намиращ се на пл. „Мите Марков“.

В 10 ч. трикольорът ще бъде издигнат пред паметника на Македончето, а от 11 ч. е възстановката.

В 12.30 ч. в зала „22 септември“ ще се проведе научна конференция с участието н учени от РИМ, БАН, ЮЗУ, СУ, НУ „Яне Сандански“ в Разлог, Македонския научен институт.

От 18 ч. в зала „Яворов“ ще се проведе тържествената сесия на ОбС, а в 19,30 ч. входът е свободен за всеки, който иска да гледа предпремиерно спектакъла на Ансамбъл „Пирин“ - "Между девет планини".

След представлението в Благоевград любимият на цяла България ансамбъл започва турне из страната:
  • 6 октомври - Русе;
  • 7 октомври - Велико Търново;
  • 8 октомври - Сандански;
  • 21 октомври - Сливен;
  • 23 октомври - офоциална премиера на "Между девет планини" в Зала 1 на НДК София.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK