„Български възход“ - Благоевград: Преди 114 г. с акта на независимостта България прикова вниманието на целия свят!

Снимки: „Български възход“

Кандидатите за народни представители от „Български възход“ поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на пл. „Георги Измирлиев“

В знак на признателност към делото на героите, дали живота си за свободата и независимостта на България, кандидатите за народни представители от партия „Български възход“ поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на площад „Георги Измирлиев“ в Благоевград.

„Актът на независимостта е пример за политическа зрялост и несломима борбеност на нацията ни“, припомни водачът на листата на партията на Стефан Янев за Благоевград, Надежда Самарджиева. 

„Денят на Независимостта не е просто дата или формален акт. Това е резултат от продължителните усилия на строителите на някогашната свободна и европейска България. Хора, които са разбирали, че ние не можем да лежим на стари лаври и трябва усилено да се модернизираме – и като държавна организация, и като икономика. От нас се иска само да преоткрием посочения път“, допълни Христина Попова, кандидат за депутат от местната партия.

По традиция, церемонията започна с химна на Република България, изпълнен от Биг Бенд – Благоевград.

В протокола участие взеха военнослужещи от 3-то бригадно командване.

Ивана Дякова, организатор към Община Благоевград, припомни знакови моменти, свързани с обявяване на Независимостта на България.

На 22 септември 1908 г. във Велико Търново, в храма “Св. Четиридесет мъченици”, княз Фердинанд със специален Манифест обявява България за независимо царство. Новината е посрещната с възторг от целия български народ.

Актът за обявяване на независимостта е резултат на смела, но разумна политика, на дипломатически такт и ловко възползване от тогавашната международна ситуация. След извоюване на държавния суверенитет, пред българското правителство се отваря възможността със силата на оръжието и дипломацията да се погрижи за свободата на своите сънародници от Македония и Одринска Тракия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK