Кметът на Благоевград сигнализира Радев и МС: Областната управа тероризира Общината!

Снимка: Решението на ОА

Областният управител е върнал решение на ОбС от 19 май

Законът се ползва незаконосъобразно! Областната администрация в Благоевград извършва тероризъм срещу града. Ще подам сигнал до президента и Министерския съвет.

Това обяви на пресконференция кметът на Благоевград – Илко Стоянов, който коментира върнато за преразглеждане от областния управител към ОбС решение от извънредна сесия, свикана на 19 май.

Тогава ОбС даде положително становище за обявяване на поземлени имоти, находящи се в землището на с. Зелен дол - публична общинска собственост за частна общинска собственост.

През м. март 2023 г., отново по предложение на кмета, общинските съветници приеха изменението на Общия устройствен план за Индустриална зона „Зелен дол“.

Бъдещата производствена зона ще бъде изградена по специфични правила и норми с повишени критерии за зелени системи, възможности за възобновяема енергия и нулеви въглеродни емисии.

Всички тези „стъпки“ водят до кандидатстването по проекти за финансиране на зоната и нейното изграждане, както и това на индустриален парк при бившите казарми в парк „Македония“ в града.

„Ще подам сигнали до президента и Министерския съвет. Докога община Благоевград ще страда от този човек, който само се опитва да пречи“, запита кметът Стоянов.

Той каза, че мотивът за върнатото решение към ОбС с цел то да бъде преразгледано е, че голяма част от поземлените имоти са земеделски земи.

„Това за мен е война. Преди един бивш консомолски секретар пречеше. Изборите са си избори. Стига с тази фиксация за властта. Преди да си отидат, ще опитат да взривят всичко. Това е книжен тероризъм, който прилагат със силата на закона“, коментира още Стоянов, визирайки личността на областния управител Стоян Христов и предшественика му Николай Шушков.

Утре ще се състои редовната сесия на ОбС, където точката ще бъде прегласувана, надява се Стоянов, и няма да бъде взето друго решение, тоест ОбС ще запази становището си. Това обаче ще доведе до законовото право областният управител да обжалва решението в Административния съд и оттам делото да бъде „качено“ във Върховния съд. Времевият интервал показва, че подобни казуси се развиват около година, което блокира автоматично реализацията на зоната. Така ли е, попита репортер на ИНФОМРЕЖА кмета, а Стоянов заяви:

„Ще успеем да кандидатстваме и за двата проекта, но явно ще изпуснем първата покана за участие в програмата за финансиране. Той е един „пречатор“.

Кметът обяви, че досега е разговарял с фирми от Германия, Тайван и Косово, който имали интерес да развиват бизнеса си в зоната край АМ „Струма“. Предстояла даже и среща в петъчния ден между бъдещите инвеститори и кмета, която се отлага предвид създалата се ситуация.

В 16 ч. на 30 май се очаква да бъде дадена пресконференция по казуса от областния управител.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK