Нидерландия с интерес към земеделието у нас

Снимка: МЗХГ

Това обяви зам.-министърът на МЗХГ Георги Събев

Нидерландски компании проявяват интерес към инвестиции в земеделския отрасъл у нас. Това стана ясно по време на участието на заместник-министъра на земеделието, храните и горите Георги Събев в уебинар за българските сектори „Плодове“ и „Зеленчуци“. Форумът се организира от  посолството на Кралство Нидерландия в Република България, в дискусията се включи и посланикът на Нидерландия в страната ни Н. Пр. Симон ван дер Бург.

„За нас възможностите за партньорство с нидерландския бизнес са от важно значение и ние сме отворени към разговори за развитието му. Страната ни произвежда висококачествени продукти, както в секторите на плодовете и зеленчуците, така и храни, и вино, в които е най-добре заинтересованите да се уверят на място” допълни още Събев.

Заместник-министърът представи подробна информация за текущото развитие на секторите „Плодове“ и „Зеленчуци“, като коментира, че те са ключови за напредъка на целия отрасъл „Земеделие“.  

Общата площ на овощните видове нараства в периода 2007-2017 г., благодарение на постепенното увеличение на нови насаждения, като през 2020 г. реколтираната площ е 41 385 ха. Общото производство на плодове през 2020 г. е 202 579 тона, като най-голям дял в реколтата имат сливи, джанки, череши и ябълки.

Площта, използвана за зеленчукопроизводство за периода 2014-2018 г., показва трайно увеличение – почти три пъти: от 34 000 ха на 119 000 ха, съобщи аграрният заместник-министър. И уточни, че заради изключване на нахут, леща, зрели бобови растения от групата на зеленчуците, площите през миналата година са се свили осезаемо. Общото производство на всички зеленчуци през миналата година е 651,6 хил. тона.

Във връзка със зеленчукопроизводството, заместник-министър Събев посочи, че то предоставя алтернатива и възможности за по-малки семейни ферми, които нямат достатъчно средства и земя, за да получат добра възвръщаемост и рентабилност на единица площ, което през последните години спомогна за възстановяване на интереса към това производство.

В периода 2023-2027 г. подкрепата за директни плащания ще продължи чрез изпълнението на Стратегическия план на ОСП, съобщи заместник-министър Събев. Той допълни, че интервенциите, които заместват досега прилаганите схеми, са разработени в съответствие с приоритетите и нуждите от финансиране на отделните сектори в селското стопанство, определени на базата на изготвения SWOT анализ.

Заместник-министърът каза още, че българските производители на плодове и зеленчуци ще продължат да бъдат приоритет в бъдещата ОСП. Планира се и реализиране на интервенция, която има за цел подпомагане на най-малките производители на плодове и зеленчуци, разположени в планинските райони.

 „Благоприятните климатични условия в страната, биоразнообразието, съществуващите традиции и конкурентните предимства в производството, съчетани с възможността за подкрепа от ЕС и държавата, правят секторите перспективни за инвестиции“, обобщи в заключение Събев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK