Съдят инженер за смъртта на работник в Народното събрание

Снимка: Infomreja.bg

Инцидентът е станал повреме на ремонт

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт за причинена смърт по непредпазливост поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, съобщават от държавното обвинение.

Доказателствата, събрани в хода на разследването, сочат, че през 2016 г. било учредено гражданско дружество по Закона за задълженията и договорите за участие в ограничена процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Строително-монтажни работи – преустройство на зала „Света София“ в пленарна зала в сградата на Народното събрание (НС), гр. София, пл. „Княз Александър I“ № 1.

На 28.10.2016 г. бил сключен договор между НС на Република България като възложител и гражданското дружество като изпълнител. По силата на договора изпълнителят следвало да осигури за своя сметка охрана на строителната площадка, въпреки че сградата на НС, в която се намирал строителният обект, се охранявала от Национална служба за охрана (НСО).

За технически ръководител на обекта бил определен обвиняемият А.М. Той бил правоспособен за посочената длъжност с призната квалификация „строителен инженер по конструкции и промишлени, жилищни и обществени сгради“.  

Пострадалият Д.Т. бил охранител към търговско дружество, с което бил сключен договор за извършване на наблюдение и физическа охрана на строителния обект.

На 06.07.2018 г. в 16,37 ч. Д.Т. се явил на работа съгласно утвърдения график. В 20,44 ч. пострадалият влязъл сам в строителния обект през входа откъм вътрешния двор на НС. Отишъл до отвор за монтаж на „Фасадна-вентилационна решетка“ и отвора в плочата (шахта) след него, които били необозначени и необезопасени и създавали опасност от падане. Д.Т. седнал върху долния край на вертикалния отвор за монтаж, който представлявал и преден край на хоризонталния отвор в плочата (шахта). В даден момент тялото на пострадалия се отклонило наляво през вертикалния отвор за монтаж към хоризонталния отвор в плочата. За да възстанови равновесието си, Д.Т. се завъртял надясно, опитал да се хване, но не успял и паднал през отвора за монтаж и отвора в плочата след него (шахта). В резултат на падането, пострадалият получил съчетана черепно-мозъчна, гръдна и коремна травма с нараняване на жизненоважни органи, която довела до остра дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност, от която на място настъпила смъртта му.

В хода на разследването са извършени оглед на местопроизшествието, извършена е аутопсия на трупа, множество експертизи, извършени от общо двадесет вещи лица, както и разпити на над шестдесет свидетели. От доказателствената съвкупност по досъдебното производство и заключенията на вещите лица по извършените технически експертизи за безопасни условия на труд в хода на предварителната фаза на процеса се установява, че от техническа гледна точка падането на пострадалия през отворите и неговата смърт се намират в причинно-следствена връзка с немарливото изпълнение на задълженията от страна на техническия ръководител на строителния обект А.М. Според обвинителния акт той не е изпълнил и не е контролирал спазването на изискванията за здравословни и безопасни условия на труд и не е спазил изискванията за обезопасяване чрез парапети, ограждения или здраво покритие, означаване или сигнализиране по подходящ начин, на отворите, създаващи опасност за падане от височина.

Действията по разследването са извършени от Национална следствена служба под ръководството и надзора на СГП.

Обвиняемият е неосъждан, с висше образование.

Предстои провеждане на разпоредително заседание по делото от СГС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK