Училището в Гърмен - пример за работа с деца от уязвими групи

Снимка: Infomreja.bg

То е определено от МОН за първенец по интеркултурен диалог

СУ „Св. св Кирил и Методий“ в Гърмен е едно от училищата в страната, което е определено от МОН да сподели на национално ниво своите добри практики в работата с уязвими групи. Това ще стане на среща в резиденция „Бояна“ в началото на месец декември.

Впрочем, още от 2007 година училището е обявено от МОН за първенец по интеркултурен диалог.

„У всяко дете има дарба и нашата работа е да я открием и развием“, казва директорът на училището Стоян Стругов и обяснява, че от 4 години колективът , който той ръководи, работи по темата „ Всеки ученик ще бъде отличник“. Това е съвместен проект с Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“, според който училището в Гърмен е училище отличник.

60 процента от учениците в СУ – Гърмен, са от уязвими групи, което поставя пред учителския колектив допълнителни задачи. Освен на образованието, тук се обръща много голямо внимание и на възпитанието на децата, работи се активно и с техните родители. Всеки ден, когато превозват учениците с автобус, медиаторите и дежурните учители се срещат с родителите. Една от темите, по които разговарят с тях, е тази за ранните бракове на момичетата и последиците от прекъсване на образованието.

Децата от 1. до 4. клас имат факултативни часове по български език. Сформирана е и сборна група от ученици, които по този начин се занимават с музика.

Обстановката, създадена в училището, също действа възпитателно. Тук навсякъде се поддържа идеална чистота. Материалната база е на съвременно ниво, интерактивни дъски има във всяка класна стая. Налице са и условия за спорт. Освен добре поддържани спортни площадки, училището разполага и с остъклена зала за фитнес и тенис на маса.

Но най-важно от всичко си остават внимателното отношение, добронамереността, загрижеността, проявявани ежедневно към всички деца тук, независимо от техния произход. Не случайно директорът казва, че ключовите думи в училището са толерантност, внимание и уважение!

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK