Позиция на ЧЕЗ във връзка с твърденията на Община Кюстендил!

Снимка: Infomreja.bg

ЧЕЗ Разпределение се отнася към своите клиенти равнопоставено и Община Кюстендил не представлява изключение

По отношение на отправени твърдения от кмета на Община Кюстендил за връзка на ЧЕЗ Разпределение с по-високите сметки за електроенергия на Общината, заявяваме следното:

- ЧЕЗ Разпределение не определя цените на електроенергията. Дружеството няма връзка с повишението на цените на електроенергията на свободен пазар, причините за което са общоизвестни и широко отразени в медиите през последните месеци.

- Всеки месец ЧЕЗ Разпределение предоставя данни за количествата потребена електроенергия на търговците на електроенергия. ЧЕЗ Разпределение не носи отговорност каква информация подават търговците на електроенергия на своите клиенти.

- Цитираната сума от 200 000 лв. няма нищо общо с истината. ЧЕЗ Разпределение се отнася към своите клиенти равнопоставено и Община Кюстендил не представлява изключение.

- Отчетената консумация показва, че потреблението на Община Кюстендил през август тази година не е нараснало спрямо потреблението през август миналата година. ЧЕЗ Разпределение не носи отговорност за договореностите между клиент и търговец и на каква цена се фактурира консумираната от клиента електроенергия, нито разполага с информация за това.

- В цената на електроенергията делът на цената за мрежови услуги на ЧЕЗ Разпределение е съвсем малък. За пример може да бъде посочено, че от една сметка от 100 лв. на битов потребител, в ЧЕЗ Разпределение остават около 10%, с които дружеството поддържа и развива електроразпределителната мрежа. Делът за мрежови услуги в цената на електроенергията не е нараснал след повишението на цените на енергията на свободния пазар. Цените на мрежовите услуги се утвърждават от КЕВР.

По рано през деня кметът на Кюстендил Петър Паунов, обяви че ще внасе сигнал до прокуратурата за спешна проверка в енергийните дружества и доставчиците на електроенергия. „Дойдоха ни октомврийските сметки за ток. 411, 60 лв. трябва да платим на киловат час, при положение че миналата година договорът ни беше на 120 лв. нощната и 140 лв. дневната електроенергия с ДДС.

В момента ни дойдоха сметки от 411 лв., но без пренос, с него отиваме на 469, 50 лв. Незабавно се надяваме да се конструира работеща държава и държавна администрация, и да започнат обезщетения“, обяви кметът Паунов.

Той е категоричен, че ще изпрати сигнал за проверка до прокуратурата в енергийните дружества и доставчиците. Според Паунов справките показват странно лавиране на потреблението в Община Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK