Манолова: В спецсъда са гледани 3000 дела по Закона за СРС за 2020 г.

Снимка: ИБГНИ

„Каквото поиска спецпрокуратурата, специализираният наказателен съд е казвал „да“

Само за 2020 г. Специализираният наказателен съд е образувал 3000 дела по Закона за специалните разузнавателни средства. Само 174 са наказателните дела от общ характер.

Съществуването на специализираните съдилища и прокуратура създават правозащитен проблем за българските граждани. Каквото поиска специализираната прокуратура, Специализираният наказателен съд това дава. Вместо да се бори с корупцията, спецсъдът репресира граждани.

Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова на заседанието на Комисията по правни въпроси днес.

От 2017 г. досега са образувани 14 066 дела, от които в 12 хил. случаи спецсъдът е разрешил прилагането на СРС. Тоест, в 85 % от случаите се използват специални разузнавателни средства. Окръжният съд във Варна разрешава използване на СРС в 55 % от случаите, а Софийският градски съд - в 63 % от случаите. Тоест, Специализираният наказателен съд не преценява основателни ли са исканията към него, обясни тя.

Неправомерното прилагане на СРС е тежка злоупотреба с правата на гражданите, допълни Манолова и припомни досъдебното производство за преврат, метеж, въоръжено въстание, образувано срещу протестиращи граждани и по което са използвани СРС-та.

Правната комисия да си „измие очите“ поне с приемане на законопроектите на законите за бюрото за защита към главния прокурор и за съдебната власт и да ги внесе в пленарната зала. Хората очакват промяната в съдебната система да започне, каза Манолова в първата част на заседанието днес, след което беше дадена почивка.

Бюрото за защита да бъде закрито и да премине към правосъдното министерство. Това реши правната комисия на второ четене. Дължим на гражданите и на върховенството на правото да се приемат на първо и второ гласуване промените в Закона за съдебната власт, допълни тя.

Поради насроченото пленарно заседание от 14:00 ч. Комисията по правни въпроси прекрати заседанието си преди да започне обсъждането на закриването на специализираните съдилища и прокуратура.

Заради всички отлагания и шиканирания накрая специализираните съдилища ще останат да функционират. И вчера, по същия начин, беше прекъснато заседанието, възмути се Манолова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK