Спад на мигрантския натиск в последните дни

Снимка: БГНЕС

Започва ремонт на оградата с Турция

В първите дни на септември месец Гранична полиция отчита спад на мигрантския натиск по югоизточната ни граница в Турция. Това отчетоха министър-председателят Стефан Янев и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков на брифинг в Министерски съвет след заседание на Съвета по сигурност.

Главна тема на заседанието е заплахата от масивна мигрантска вълна заради несигурната обстановка в Близкия Изток. Сформира се и постоянен секретариат към звеното, който да се занимава с проблема.

Вече е факт координацията между отговорните институции за опазването на границата, като специално е създаден координационен център, който да следи ситуацията по граничната бразда както и тази във вътрешността на страната, стана ясно още от думите на премиера.

Предстои в скорошен порядък отговорността за поддръжка на граничната ограда да бъде прехвърлена от областните управители на Хасково, Бургас и Ямбол на МВР. Към момента има няколко сериозно компрометирани участъка по дължината на съоръжението заради недобрата поддръжка в последните години, отчете Бойко Рашков. "По предварителни разчети, подчертавам - предварителни, тази дейност ще струва около 4 милиона лева", каза той. Освен самата ограда ще се ремонтират и пътищата, водещи до нея, по които патрулират граничарите.

Засилен е контролът за нелегални имигранти и във вътрешността на страната, като се провеждат масирани акции по главните пътни артерии и най-вече АМ "Тракия", което е довело да значително намаляване на броя на лицата, хванати на българска територия, отчете още шефът на силовото ведомство.

Изненадващо не афганистанците са най-често опитващите се да влязат нелегално у нас. Те са едва на второ място със 17%, като най-много - 23% са турски граждани.

Засега МВР се справя с охраната на границата и не е нужно включването на армията, макар и да има готовност това да се случи веднага при необходимост.

В момента има достатъчно места в центровете за настаняване, като най-запълнени са тези на гранична полиция - над 70%. Причината - тромавата бюрократична процедура по изясняване на самоличността на заловените бежанци, много от които се представят с чужди имена и националност. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK