Баничанският кромид вече и на изложение в Италия

Снимки: личен архив

Впечатления от Световното изложение на храни и напитки в Торино споделя Румяна Джибова от Баничан

Малкото гоцеделчевско село Баничан тези дни премери мегдан с над 3 000 фермери, малки производители, активисти в областта на храните и други специалисти от 130 държави! То беше представено с прочутия си баничански кромид на Terra Madre Salone del Gusto - най-голямото събитие на Slow Food, международно събиране, което се провежда на всеки две години и е посветено на политиките в сферата на храните, устойчивото земеделие и околната среда. Тази година събитието се проведе в Parco Dora, Торино.

Балканите присъстваха на изложението с делегация от над 130 човека, а България участва със собствен щанд, където бяха представени смилянски фасул, лук от село Баничан, чесън от Долни Раковец, занаятчийски сирена на ферма Златно руно в Брестник, навпавок от село Горно Драглище, лютеница от Куртово Конаре и натурален мед от Вакарел.

На българския щанд всеки посетител можеше да види и везаната карта на Баничан, както и прочутите баничански шарени чорапи, донесени от секретаря на читалище "Изгрев 1930 " Румяна Джибова, която веднага след завръщането си сподели свои впечатления с читателите на ИНФОМРЕЖА:

"Чувствам се опиянена от всичко, което видях там. Да си част от такова мащабно събитие, е неописуемо. Организацията беше перфектна, дните - наситени със събития - симпозиуми, срещи, презентации... Какви ли не храни и напитки от цял свят имаше, включително и сладка от кромид и от различни сортове люти чушки. Много силно впечатление ми направи поведението на хората - добронамерени, внимателни... Украинката Наталия например специално ни донесе от баницата, която беше направила като демонстрация на съответните умения.

Ние, 17-те представители от България, също се представихме подобаващо. Щандът ни се радваше на голям интерес. Вкусовите качества на баничанския кромид бяха оценени високо. Хората се впечатлиха и от нашенските чорапи, които намериха място на щанда като пример за част от приложението на кромида, а именно оцветяване на прежди. Изложители от Киргизстан донесоха чорапи от своята страна, за да ги сравним. Техните бяха предимно в сиво - бялата гама, а нашите - пъстри.

Поканена бях да участвам във филм за събитието. Дадох и интервю за щанда и представянето на България. Всички искаха да се снимаме и питаха дали съм от Перу. Показвам им баджа, а те се радват и повтарят България, България... Чувството е невероятно!

Благодаря на доц. Десислава Димитрова за поканата и за потенциала, който видя. Имаме много идеи за в бъдеще."

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK