ПГ по МСС „П. Яворов“ отново организира факелно шествие в чест на народните будители

Снимка: Infomreja.bg

В него се включиха ОУ „Св. Кл. Охридски“ в село Борово и ДГ „Детелина“ в Гоце Делчев

31-ви октомври, свечеряване. На фона на падащия мрак ярко се откроява светлината на факли. Те са там, пред  паметника на Гоце Делчев в града с неговото име. После тръгват бавно надолу, спират се пред паметника на Христо Ботев, пред морената – израз на почитта към Яворов, първия кмет на града, изминават цялата главна улица, за да осветят мемориала на загиналите във войните, а малко по-късно и паметната плоча на войводата Стоян Мълчанков. И навсякъде след тях остават букети със свежи цветя.

Да, това е факелното шествие, с което за втора година Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в града дава израз на своето преклонение към народните будители! В  него рамо до рамо крачат учители и ученици, и едните, и другите с чувство за отговорност и съзнание за важността на своята мисия. Защото тяхното шествие пресъздава българската история! В началото са внушителните портрети на най-славните наши владетели – княз Борис І и цар Симеон Велики. За достолепието на някогашната българска държава говорят също великолепните одежди и гордото излъчване на красива царска двойка. Но ето ги и Ботевите четници „с левове златни на чело“… Тук са и войниците, и представителите на интелигенцията, и духовенството, и отрудените българки, облечени в традиционните нашенски носии, а някои с черни забрадки, загубили мъже или синове във войните…

Но техният път не е потънал в мрак, осветяват го стройни младежи, здраво стиснали факли в ръце. Будителите водят народа напред, светлината на прогреса разкъсва мрака на робството!

Символика има и във факта, че в шествието участват и деца – бъдещето на народа. Те са четвъртокласници от ОУ „Св. Климент Охридски“ в село Борово и най-малките, възпитаници на ДГ „Детелина“ в града. Те също носят портрети на българските будители и букети от есенни цветя.

 А над всички се веят българските знамена!

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Евгения Дандарова04:41 - 01.11.2022
Ще я бъде България! След като изгледах този репортаж, страховете ми за бъдното българско са по-малко. Адмирации за организаторите на проявата, които също "обличат " дрехите на будители.Браво на дечицата от детската градина, гимназистите, техните учители и гражданството на града! Честит празник!
Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK