Ковачевски към Радев: Може да сме пример за това как да се развива един регион

Снимки: Прессекретариат

Радев: Необходими са времеви графици за решаването и на политическите въпроси между България и РСМ

Очаквам новата атмосфера на повишено доверие и динамиката в работата на правителствата на България и Република Северна Македония да улеснят работата по нерешените политически въпроси, които възпрепятстват диалога и най-вече отварянето на вратата за начало на преговори за членство в Европейския съюз.

Това заяви президентът Румен Радев на среща с министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и водената от него правителствена делегация.

На срещата българският държавен глава приветства създаването на секторни групи за сътрудничество в различни важни области и набелязването на срокове за постигане на определени резултати в тяхната дейност.

„Паралелно с работата по секторните групи по всички въпроси за свързаност, за икономическо сътрудничество, селско стопанство, туризъм, култура и образование, ние не можем да загърбим и останалите нерешени политически въпроси, защото те са изключително важни за сигурността, за просперитета и развитието не само на Северна Македония и България, а и на целия регион“, посочи президентът Радев и призова за въвеждането на ясни времеви графици за постигане на резултати и при решаването на откритите политически въпроси.

По думите на Румен Радев е необходимо да се посочат както краткосрочните задачи, които трябва да се решат преди започването на преговорите на югозападната ни съседка за членство в ЕС, така и да се набележат дългосрочните цели след отварянето на преговорния процес при ясни механизми за тяхното постигане.

Като един от българските политици, които искат възможно най-бързо да види Република Северна Македония като член на ЕС, за мен е много важно процесът на интеграция да бъде устойчив и необратим, посочи Румен Радев и отново открои въпроса за правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание като чувствителен за българското общество.

По думите на държавния глава вписването на македонските българи в Конституцията на Република Северна Македония, както и гарантирането на тяхното равноправие, редом с другите части от народи, е задължително условие България да отвори вратата за начало на преговорите за членство, наред с ясни механизми за изкореняване езика на омразата, уважението към общото културно и историческо минало, преодоляването на останали идеологеми от комунистическото минало.

Основната писта за нашия диалог, за преодоляването на тези нерешени политически въпроси, е да имаме откровен, искрен диалог, заяви Румен Радев, като допълни, че е дошло време за политическа воля и мъдрост.

„Ако покажем това и двете страни, съм убеден, че по възможно най-бързия начин България не само ще отвори вратата за начало на преговорите, но ще бъде страната, на която най-много може да разчитате за интеграцията на Република Северна Македония в ЕС“, посочи българският президент и добави, че хората от двете страни на границата очакват час по-скоро да могат да общуват по много по-пълноценен начин.

Министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски посочи, че по отношение на отворените политически въпроси динамиката на разговорите трябва да стане по-интензивна и да е в духа на добросъседството.

Той подчерта, че е необходимо диалогът да се базира на европейските ценности, като се запази достойнството и на гражданите от двете страни на границата. „С решаването на отворените въпроси може да станем пример за ЕС за това как да се развива един регион“, заяви Ковачевски.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK