Община Разлог: Недопустимо да се търси увеличение на цената на водата

Снимка: Община Разлог

"За увеличение следва да се говори тогава, когато се подобрява качеството на услугата"

Община Разлог изразява категорично становище, че постъпилото искане за приемане Бизнес плана на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД –Благоевград за предоставяне на ВиК услуги на обособената територия, включващо увеличение цената на водата с близо 25%, следва да бъде отхвърлено от Общински съвет Разлог.

„За увеличение следва да се говори тогава, когато се подобрява качеството на услугата, своевременно се реагира на проблемите и се вижда обем от инвестиции от страна на ВиК. През последните години, въпреки добрата комуникация между Община Разлог и ВиК Благоевград, тяхната инвестиционна програма не се изпълняваше по редица причини, което доведе и до затруднения работата и на общинска администрация, насочена към инфраструктурни проекти и други дейности. Също така община Разлог няма нито един лев разход по отношение на ел. потребление, използване на помпи и пречиствателни станции. За нас е редно ВиК от своя страна да настоява за диференцирано определяне цената на питейната вода за райони като нашия, в които не се използва ел. енергия, помпи или пречиствателни станции и райони, в които има сериозен проблем с доставянето и пречистването на водата. Това трябва да бъде и тема номер едно в държавата, започвайки от Министъра на регионалното развитие и шефовете на Асоциациите по ВиК, за да има справедливост в определяне цената на водата. За нас е недопустимо и необосновано към настоящи момент да се търси увеличение цената на водата и това са част от основните мотиви, с които ние ще предложим на Общински съвет Разлог да отхвърли предложението!“, категорично поясни зам.-кметът Иван Гюров.

На предстоящата редовна сесия в края на месец септември на Общински съвет предстои да бъде гласувана инвестиционната програма на ВиК Благоевград. Ако съветниците отхвърлят предложението и мотивите бъдат подкрепени от други общини в Югозапада, цените на водата следва да не бъдат променяни. При съгласие от друга страна и приемане с мнозинство предложението, цената на водата следва да бъде увеличена за регулаторния период 2022 г. - 2026 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK