Росен Христов: Защо поскъпват стоки при газ и ток надолу?

Снимка: БГНЕС

Трябва да дадем алтернатива на хората, преди да закрием "Мариците"

Служебното правителство обмисля да направи предпроектно проучване на АЕЦ "Белене" за необходими инвестиции и технологии, срокове, в които може да се реализира, заяви енергийният министър Росен Христов пред Нова тв.

"Така следващата година проучването може да бъде вкарано в парламента, така че да се вземе едно грамотно и технически компетентно решение, а не на база политически спекулации", каза той.

Виждаме ясна стабилизация на пазара не само в България, но и в европейски мащаб и очаквам ситуацията да се запази. Няма причина в момента цените на тока да бъдат извън тези, които са нормалните. Цените на газ също се стабилизираха и в България, и на световните борси. Прогнозите са за един стабилен пазар в следващите месеци.

Той разказа, че министерството работи по въпроса защо, след като цените на газа и тока са надолу, някои стоки продължават да поскъпват.

"Това е проблем на някои бизнес структури, които се възползват от възможността и продължават с инерцията от периода на кризата да трупат свръхпечалби. Но тенденцията за стабилизиране на цените на продуктите за крайните потребители се вижда, просто тя върви със закъснение, за съжаление. Със силните мерки, които предприема правителството, предполагам, че до няколко месеца бе трябвало и този пазар на крайните стоки да бъде стабилизиран", допълни Христов.

Преговорите за предоговаряне на условията за "Мариците" с ЕК вървят конструктивно, по график и съгласно определените правила, обясни министърът. Представяме различни варианти, подходът на ЕК е конструктивен. Оттегляне от нашите цели просто така означава спиране на финансирането и оттегляне на техните ангажименти, което не е добър вариант за България, обясни той.

"Работим за намаляване на ангажимента за постигане на ниско ниво на емисиите за сметка на увеличаване на производството на електроенергия от възобновяеми източници. Това би постигнало целите за декарбонизация без целият товар да пада върху въглищните региони", каза Христов.

По думите му, проблемът в този регион не идва от това дали работят въглищните централи, а че хората там нямат алтернатива. "Решението на проблема е районът да бъде развиван индустриално с диверсификация на индустриите, така че хората да имат избор къде да работят", обясни министърът.

"За съжаление, определени лица от района работят срещу индустрализацията там. А когато хората са зависими, лесно се поддават на манипулации с цел предизборни резултати", допълни той. Той работи за привличането на компании, които да отварят производства далеч преди да се стигне до закриване на мините.

Възможностите за възраждане на АЕЦ "Белене" са големи. Бях на площадката, процесите на поддържане са на най-високо ниво, така че оборудването е в състояние, както и самата площадка, разказа Христов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK