Благоевградчани плащат 2,5 мил. лв. на фирма, сторила плувния басейн в „Еленово“

Снимка: Infomreja.bg

Стоянов ще подаде сигнал до прокуратурата за укриване на 1,9 млн. лв.

Благоевградчани ще платят 2,5 мил. лв. на фирма, сторила плувния басейн в ж.к. „Еленово“.

Това определи окончателно решение на Върховния касационен съд след 7-годишно дело, заведено от фирмата изпълнител на обществената поръчка, започната през 2014 г.

Кметът на Благоевград – Илко Стоянов, ще подаде сигнал до прокуратурата за укриване на 1,4 млн. лв. Обмисля и вариант за подаване на сигнал за персонално разследване на лица, пряко свързани с казуса, довел до нанасяне на финансови последствия за Общината.

Ще подам сигнал в прокуратурата, тъй като има данни за допуснати нарушения или извършено престъпление. И този път ще възложа на юристите да обмислят дали може да търсим лична отговорност от бивши служители на Общината, включително с ръководни функции, каза градоначалникът.

На 22 септември 2014 г. Община Благоевград обявява, че води преговори с федерацията по плувни спортове за комплекса в кв. "Еленово".

Няколко дни преди официалното съобщение – на 19 септември, е подписан договор за възлагане на обществената поръчка за изграждането на комплекса. Поръчката е за 2,9 мил. лв. Тя е възложена на фирмата МАРГАРИТА-П-ИВАН КОСТАДИНОВ ЕТ.

На 2 октомври 2014 е направена първа копка на басейна с олимпийски размери.

На 19 ноември същата година премиерът Бойко Борисов пристига заедно с тогавашния министър Лиляна Павлова. Борисов прерязва лентата на обекта с думите: "Догодина, живи и здрави, ще дойда да видя как сте се научили да плувате", обръщайки се към малки плувци.

Съоръжението се простира на площ от 23 декара и включва плувен басейн с олимпийски размери 50X25, футболно игрище с изкуствена настилка, два тенис корта и паркинг за автомобили. Новопостроеният басейн е трети по рода си в цялата страна. В него е инсталирана компютърна система, която регулира температурата на водата и я поддържа около 27 градуса. Освен това има специална система за почистване на съоръжението и резервоар с вместимост 1000 куб. метра.

Година по-късно – 25-и октомври 2015 се провеждат местните избори, на коiто Камбитов отново става кмет на Благоевград – последен за него мандат до 2019 г.

През 2016 година обаче фирмата изпълнител завежда дело срещу Община Благоевград за неизплатени по средства за строежа на комплекса – той е струвал 4,3 млн. лв., но реално в са изплатени само 2,9 млн. Останалите 1,4 млн. са за сметка на строителя. След почти 7 години съдебна битка, фирмата печели делото и Община Благоевград е длъжна да изплати 2,5 млн. лв.

Има 1,4 млн. лв. скрити неразплатени дейности, които не са обявени в поръчката, каза кметът Стоянов. Той заяви, че ако е бил на място на бившия си колега, просто е щял да прекрати поръчката, за която Общината реално не е имала средства.

Още тогава се е знаело, че стойността на поръчката е различна от стойността на извършените дейности, каза Стоянов.

Но ако поръчката е била прекратена, то басейнът няма да е готов до 2015 – когато са проведени местните избори.

Какво следва пред община Благоевград – да заплати сумата на ищеца. Тази сума повлиява на целия бюджет, а тегленето на кредит е невъзможно в този момент, каза Стоянов.

Причината е, че законът не позволява ОбС да взима решения за теглене на дългосрочен заем преди края на мандата си или иначе казано в годината на избори, които ще се проведат през октомври.

Остават два варианта пред Общината.

Първият е, ако Иван Костадинов поиска веднага парите, то Общината да му ги изплати, но режейки от всички видове социални услуги и не само.

Вторият – кметът предвижда среща с фирмата изпълнител на поръчката, в която Стоянов дипломатично да помоли за изчакване или да се обмисли възможността за разсрочено плащане.

Какво предстои обаче като решение от страна на спечелилия делото – все още не е ясно.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Боби14:42 - 29.04.2023
Басейнът е далавера.
Боби14:42 - 29.04.2023
Басейнът е далавера.
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK