Изложение на обредни хлябове на Панагия в Кюстендил

Снимки: Отдел "Култура и духовно развитие"

На 15 август в 12 часа правят водосвет за здраве и благоденствие в центъра на града

В средата на месец август - 15 август е “Успение на Пресвета Богородица” и Кюстендил отбелязва “Панагия” - Въздигане на хляба.

“Панагия” е името, с което се нарича Богородица, въздигането и обредното разчупване на хляба, неговото преломяване и изяждане заедно.

На празника “Панагия” - Въздигане на хляба, се събират отделните смислови фрагменти на това понятие и се подреждат в тематичен празничен и художествен пъзел, всеки от които носи името Панагия. Художественият пленер и иконографската изложба е “Панагия”; изложението на питите е “Панагия”, музиката е за “Панагия”, обредът е посветен на “Панагия”.

Празникът “Панагия” се провежда около църкви и параклиси, посветени на ”Успение Богородично”, и е културна изява за представяне на българската православна традиция и черковно художествено и певческо изкуство.

Един ден преди Успение Богордично се представя традицията по замесването на богородичния хляб и изпичането му в подница. Самото действие около хляба наподобява черковното тайнство. Освещава се житото, предметите свързани със замесването са изпълнени със сакралност. ”Жената-майка” учи и предава тайнството на най-личните момичета.

В този хляб е вплетена вяра, майсторство и автентичност - такива, каквито са предавани от майки на дъщери, от род в род.

На 15 август по традиция жените в Кюстендил месят хляб с молитва за добруване, украсяват го с пластики от самото тесто, изразяващи най-значимите идеи от бита и ги занасят в храма с благодарност към Богородица.

ПРОГРАМА 

14 и 15 август 2022 г.

14.08.2022 г.  10:00 ч. - Църква "Свети Иван Рилски“, с. Пиперков Чифлик

*Традиционно замесване на Богородичен хляб
*Детска работилница за месене на хляб

15.08.2022 г. - Градинката пред Обреден дом - Кюстендил

10:00 - 14:00 часа

*Изложение на обредни хлябове

*Детска работилница за месене на хляб

12:00 ч.

* Водосвет за здраве и благоденствие

* Празнична програма

* Етнографско представяне на културното наследство 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK