Откриха нов арест в Благоевград, двойно по-голям от стария

Снимка: Infomreja.bg

В него могат да бъдат настанени 52-ма арестанти, в 13 килии

Откриха нов арест в Благоевград.

В него могат да бъдат настанени 52-ма арестанти, в 13 килии. Досега арестът се помещаваше на четвъртия етаж от Областната дирекция на МВР в Благоевград. Той бе само с 6 клетки, а настоящият арест е с двойно повече.

Новият арест заедно с административната към него част се намира в сграда на ул. „Свобода“ 1 до РИОСВ – Благоевград.

Всяка арестантска стая е оборудвана от 4 легла с 4 шкафа за съхранение на личен багаж, маса с 4 стола и санитарен възел.

Помещенията са съобразени с международните стандарти за осигуряване на минимална жилищна площ не по-малко от 4 кв. м. за едно лице. Във всяко от тях е изграден самостоятелен санитарен възел, осигурен е достъп до пряка дневна светлина и изкуствено осветление, отопление и възможност за проветряване на помещението. Обособени са още лавка и две помещения за престой на открито. Арестът разполага и с лекарски кабинет. На всеки служител в новия арест и пробационна служба е осигурен самостоятелен кабинет, предвидени и оборудвани са зали за инструктаж, за работа с правонарушители и за психологическа помощ.

На етажа има баня, санитарно помещение с перални, стая за разпит, стая за свиждания, оръжейна, кабинети за служителите.

На събитието по откриването на ареста присъстваха заместник-министъра на правосъдието Емил Дечев, началникът на Областната служба „Изпълнение на наказанията“ в Югозапада – комисар Милан Миланов, официални лица от Община Благоевград.

Според Дечев това е един от най-добрите съвременни арести. Той подчерта, че предпочита страната ни да отделя средства от бюджета за изграждането на нови арести, отговарящи на съвременните условия, отколкото държавата да плаща обезщетения заради арести и затвори, в които се нарушават правата на човека – не само на арестантите, но и на служителите.

 „Откриването днес на новия арест и пробационна служба в Благоевград потвърждава стремежа на българската държава и в частност на Министерство на правосъдието да отговаря на съвременните стандарти в Европа за зачитане правата на арестантите“. Това заяви заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев при официалното откриване на обекта, като подчерта, че лицата, обвинени и получили мярка за неотклонение „задържане под стража“, се считат за невинни до влизане в сила на осъдителна присъда. „Важно е като държава да покажем, че се уважава човешката личност и достойнство на всеки един човек, както на задържаните лица, така и на надзорно-охранителния състав, който понякога работи при изключително тежки условия“, посочи Дечев. Ресорният заместник-министър припомни, че страната ни многократно е била осъждана за нарушения на чл. 3 от Европейската конвенция за защита правата на човека заради лошите условия в български арести. „Предпочитам българската държава да дава пари за нови арести, в които има нормални човешки условия и уважение на личното достойнство, отколкото за глоби по осъдителни решения на съда в Страсбург“, каза още Дечев и добави, че съгласно хартата на основните права на Европейския съюз, правото на лично достойнство е едно от най- важните права.

Преустроените помещения в Благоевград отговарят на всички изисквания, заложени в нормативните документи за условията и реда в пенитенциарните заведения. Средствата за ремонта, в размер на 1,6 млн. лева,  са от бюджета на ГДИН. До сега арестните помещения в града се намираха в сградата на ОД на МВР, а пробационната служба ползваше помещения, предоставени от Областната управа. 

Години наред условията в арестите у нас са обект на критики в редица доклади от национални и международни организации. В тази връзка Министерството на правосъдието и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ полагат усилия за подобряване на инфраструктурата в местата за лишаване от свобода. През миналата година беше открит нов арест и пробационна служба в Добрич, изградени със средства от бюджета. С финансовата помощ на Норвежкия финансов механизъм предстои да бъдат изградени нов арест в Самораново и нов арест и пробационна служба в Петрич.

Три са арестите към РСИН Благоевград – Арест Благоевград, Арест Сандански и Арест Разлог. В тях се изпълнява мярка за неотклонение „Задържане под стража” и по делегация на лишени от свобода лица на територията на Окръжен съд – Благоевград. Арестите обслужват пет Районни съдилища, ОД на МВР – Благоевград със седем Районни управления и шест полицейски участъка към тях, както и четири Гранични полицейски управления /ГПУ/, с три Гранични полицейски участъка и четири ГКПП – Станке Лисичково, Златарево, Кулата и Илинден в състава на две Регионални гранични дирекции - гр. Кюстендил и гр. Смолян. Осъществява се отлично взаимодействие, както с обслужваните държавни институции, така и с органите на местната власт.

Арестът в Благоевград е пуснат в експлоатация по Заповед на Министъра на вътрешните работи на България, с който е приета сградата за стопанисване. Арестът от разкриването му през 1972 г. до 31.12.1994 г. е стопанисван, управляван и охраняван от РУ МВР – Благоевград.

Арестите в Благоевградска област работят съвместно със социалните работници, психолози и психиатри от Затвора – гр. Бобов дол и Пробационната служба към РСИН-Благоевград за разрешаването на всеки възникнал казус със задържани и лишени от свобода лица в арестите.

Повече за ареста и за събитието – вижте във видеото!

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK