Има карантинирани класове заради коклюш в София

Снимка: Infomreja.bg

Засегнатите училища в столицата са малко повече от 5

„Все още коклюш не се е превърнало в е епидемиологично заболяване у нас, не се развива със сериозни темпове. Засегнатите училища в София са малко повече от пет и по-малко от 10 на брой“, Това каза служебният министър на образованието проф. Галин Цоков пред bTV.

Той добави, че има карантинирани класове, но не са много.

„Няколко десетки са. Чакаме предписание от РЗИ, че трябва да се карантинират ученици“, обясни Цоков.

Две бебета от Кюстендилско починаха, след като се заразиха с опасното инфекциозно заболяване. Новородените са били под възрастта, на която се поставя първата доза от ваксината дифтеткок.

Каква е причината за резкия скок на заболелите?

„При заболяването от коклюш наблюдаваме цикличност през годините. През около 6-7 години може да има епидемиологични взривове, които се дължат на факта, че ваксината, която се поставя, изчерпва своето действие“, каза в bTV Новините д-р Деница Даскалова,  която е общопрактикуващ лекар и педиатър.

Кои деца подлежат на задължителна имунизация срещу коклюш през 2024 година?

Всички деца, родени през 2012 година, подлежат на задължителна имунизация тази година. Могат да направят имунизация в максимално кратки срокове. Децата на 6-годишна възраст, родени през 2018 година, също подлежат на задължителна имунизация, уточняват лекари.

Служебният образователен министър добави, че в училищата в столицата, където има карантинирани класове, е въведена сериозна хигиена.

Той коментира и Националното външно оценяване за 10. клас.

„То става на същата дата, която е планирана - 10 юни. Бяхме подготвени за тази дата. Направихме предварителен анализ, че е най-добре да запазим датата 10 юни, но да започне малко по-късно от 11 часа. Денят е неучебен само за учениците“, поясни проф. Цоков.

Причината за промяната са насрочените за 9 юни избори за национален и европейски парламент. По-късният час трябва да гарантира приключването на работата на изборните секции.

Заради насрочените избори МОН предлага и нови дати за някои областни и национални кръгове на олимпиади и състезания.

Математическото състезание за ученици от 4. клас „Математика за всеки“ ще се проведе на 1 юни. Националният кръг на „Лаборатория за изкуство“ ще бъде в периода 1-3 юни в Бургас. Състезанието „Ключови компетентности по природни науки (физика, химия, биология) ще бъде от 29 до 30 юни в Силистра.

По думите на образователния министър промените в задачите в матурите са свързани с по-голяма практическа насоченост, за да бъдат близки до живота и практиката.

„Следващата година ще има промяна и за 4. клас, за след 7. клас. Така да се структурират учебните програми, че наистина да бъдат ориентирани към компетентностите“, каза още министърът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//