Как в Европа отново заобичаха Саудитския принц?

Снимка: АР/БТА

Той отново стана желан гост и инвеститор в ЕС

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман подготви финала на европейската си обиколка заедно с мащабната си делегация, отседнала в личния му имот близо до Париж - шато Луи XIV в Лувесиен. Елисейският дворец, където Бин Салман се срещна с френския президент Еманюел Макрон, е скромно здание в сравнение със замъка на саудитския принц. Все пак той е най-скъпоструващият частен имот, закупен преди седем години за грандиозната сума от 275 милиона евро.

Бъдещият крал на Саудитска Арабия, който и в момента де факто управлява кралството, беше щедър с първите си домакини в Атина. Той обеща на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис да превърне страната му в хъб за зелен водород. "Смятам, че имаме историческа възможност пред себе си, от която ще се възползваме", заяви саудитският престолонаследник в Атина. Нов подводен кабел ще осигури на Гърция и Югоизточна Европа "много по-евтина възобновяема енергия. Новото сътрудничество променя всичко и за двете страни", каза Мохамед бин Салман, а гръцкият му домакин кимаше доволно. Сътрудничеството в енергийния сектор, разбира се, е добре дошло в настоящата криза в ЕС.

Това е първото пътуване на престолонаследника на Саудитска Арабия в Европа от октомври 2018-а година насам. Тогава саудитският журналист Джамал Кашоги беше убит брутално в саудитското консулство в Истанбул. Американското разузнаване и доклад на ООН твърдят, че убийството е извършено с одобрението на Мохамед бин Салман. Оттогава той бе политически аутсайдер за редица западни държави. Контактите с него бяха избягвани до миналата година, когато стана ясно, че Европа вече няма да може да разчита на руските горива и важността на близкоизточните държави нарасна.

Затова Европейският съюз вече няма абсолютно никакъв проблем да контактува с абсолютната монархия Саудитска Арабия и фактическия ѝ владетел. "Посещенията на представители на трети страни в държавите в ЕС са естествена част от отношенията ни, които се преразглеждат и развиват", заяви Петер Стано, говорител на ЕК. "ЕС се интересува от укрепване на отношенията си със Саудитска Арабия в редица области, не на последно място в областта на енергетиката и прехода към зелена енергия", допълни Стано. Това се отнася за всички държави в Персийския залив. "Ползата ще е и за двете страни."

От друга страна, Европейската комисия настоява, че случаят с убийството на журналиста Кашоги трябва да бъде разрешен. "Очакваме цялостно разследване, изясняване и поемане на отговорност. На това се обръща внимание редовно", посочи Петер Стано. Със Саудитска Арабия е започнат "диалог за правата на човека".

Според генералния секретар на правозащитната организация "Амнести интернешънъл" уверения като това не са достатъчни. "Смятам, че това е много притеснително", каза Агнес Каламар. "Посещението на Бин Салман във Франция и пътуването на Джо Байдън до Саудитска Арабия не променят факта, че Бин Салман е поръчител на убийство". Агнес Каламар критикува остро опитите за реабилитиране на Мохамед бин Салман в международен план, което според нея е противно на всякакво придържане към правото. Преди да застане начело на "Амнести интернешънъл" Каламар се занимаваше и с разследването на убийството на Джамал Кашоги като специален докладчик на ООН. Нейното заключение бе, че саудитското правителство е отговорно за престъплението. Престолонаследникът Мохамед бин Салман отрича да е замесен и отправя обвинения към избягали тайни агенти.

В Саудитска Арабия, където според "Амнести интернешънъл", Бин Салман не допуска никаква критика към властите, най-малко 20 журналисти са в затвора.

Европейската обиколка на саудитския престолонаследник далеч не е началото на "реинтеграцията" му в международната дипломация - това е по-скоро финалът. По-рано този месец американският президент Джо Байдън посети кралското семейство в Саудитска Арабия, защото има нужда от стратегически партньор в противоборството с Иран в региона. Освен това Саудитска Арабия ще увеличи производството си на петрол, за да намали цените на световните пазари. Кралството е и един от основните клиенти на америрканския оръжеен пазар, т.е. Франция също не е случайно избрана дестинация. Саудитците са важни купувачи и за френските производители на оръжие, както и на френски атомни електроцентрали. Близо 4000 френски компании работят в държавата от Персийския залив. Еманюел Макрон вече беше гост в Рияд през декември 2021-а година.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел също се е срещал няколко пъти със саудитския принц. През 2020-а година тогавашният германски външен министър Хайко Маас се срещна със саудитския външен министър принц Фейсал бин Фархан ал-Сауд. През юни Мохамед бин Салман успя да посети турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който през 2018-а година беше обещал да открие убийците от Истанбул. Участието на Мохамед бин Салман в срещите на Г-20 е нещо обичайно.

Може би той ще посети и други държави в Европа и вече ще прекарва повече време в малко използвания си втори дом - шато Луи XIV. Може и да се наслади на няколко дни ваканция във Франция. /dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK