Посрещнаха икона и частица нетленни мощи на Свети Мина в Кюстендил /СНИМКИ/

Снимки: Infomreja.bg

Мощите на Св. Мина са дар от Доростолския митрополит Якав, който е родом от областния град

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит в Кюстендил бяха посрещнати тази вечер икона и частица от мощите на Св. вмчк Мина, един от Небесните покровители на града и духовната околия.

Светините са дар на Кюстендилска духовна околия. Мощите на Св. Мина са дар от Доростолския митрополит Якав, а иконата, изработена от Димчо и Антония Димчевски, е дар от Татяна Попова и семейството й. Те ще бъдат оставени в Кюстендил за постоянно поклонение на вярващия народ, живеещ в пределите на Кюстендилска духовна околия, а и за всички православни християни, посещаващи града.

„От този град, от тези духовни места произлиза митрополит Якав. Затова днес ни е особено приятно да го приветстваме в неговия роден гради и разбира се, да посрещнем велика светиня, частица от светите мощи на Свети Мина.

Зная още от началото, преди да бъде организирано днешното събитие, неговото желание да посети Кюстендил и да допринесе с нещо за духовното въздигане на неговите жители.

Изказваме Ви Ваше Високопреосвещенство висока благодарност“, обяви пред десетките кюстендилци и духовници Белоградчишкият епископ Поликарп.

Програмата по посрещането на иконата и мощите включваше посрещане, молебен и литийно шествие от площад „Велбъжд“ до храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, кв. Капията.

В него взеха участие Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков, който носи от Богодаруваната му Доростолска епархия на Българската ни православна църква, безценния дар – мощите на Св. Мина и Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викариен епископ на Негово Светейшество Софийския митрополит и Патриарх Български Неофит, духовенството от духовната околия, кметът на Община Кюстендил, областният управител, общественици, граждани и гости.  

В храма отслужиха и тържествена архиерейска вечерня, а на следващия ден – неделя, ще бъде отслужена Св. Литургия, оглавена от Доростолския митрополит, в съслужение с епископ Поликарп и духовенството.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK