Радостин Василев: Поемам министерство с много проблеми. Наследих казуси, тлеели във времето

Снимки: МС

Министърът се срещна с представители на ЦСКА-София и „Левски“

Министърът на спорта Радостин Василев проведе срещи с представители на ръководствата на ПФК ЦСКА-София и ПФК „Левски“. По време на разговорите Василев се запозна с основните проблеми, които стоят пред двата клуба.

На срещата с единия от собствениците на ПФК ЦСКА-София Юлиян Инджов и Данаил Ганчев основната дискутирана тема беше бъдещето на стадион „Българска армия“ и спортен комплекс „Панчарево“. Съоръженията са част от активите на търговското дружество „Сердика спортни имоти“ ЕАД, чийто принципал е министерството.

„Недоумявам защо 6 години този въпрос не е бил решен. Дадох ясен знак, че трябва да бъде приключен в най-скоро време и да продължим напред. По време на срещата бях в ролята на арбитър. Проблемите са натрупвани в продължение на много години и необяснимо за мен този въпрос не е бил поставян на публично обсъждане, както правя аз. ЦСКА декларира инвестиционни намерения, а основният въпрос е дали може да се построи нов стадион на мястото на „Българска армия“ или може само да се реновира. Ще искам максимално бързо да бъдат предприети всички действия“, каза след края на срещата министър Радостин Василев.

Той допълни, че специална комисия ще направи оценка на вложенията от страна на клуба в подобрение на базите.

„Тъй като спортът е държавна политика, поех ангажимент да бъда мост за учредяването на ново дружество между „Сердика спортни имоти“ и ЦСКА. След това заедно държавата и инвеститорът трябва да подготвят и извадят строителните книжа“, заяви още министър Василев.

Той обяви, че предвижда да проведе срещи с главния архитект на София и представители на Столична община.

Собственикът на ПФК ЦСКА-София Юлиян Инджов отбеляза, че вижда положително отношение от страна на държавата към спорта.

„Ще организираме работна група, която ще включва представители на Министерството на спорта, ПФК ЦСКА и „Сердика спортни имоти“ ЕАД. Ще бъде разгледана досегашната ситуация и ще се излезе с предложение за решение на проблема“, обяви Инджов.

На срещата с ръководството на ПФК „Левски“ сините бяха представлявани от мажоритарния собственик Наско Сираков, изпълнителния директор Иво Ивков и старши треньора на тима Станимир Стоилов.

„От Левски споделиха за проблемите, които имат със своя стадион. Не са само Левски и ЦСКА, а българските отбори като цяло, с много малки изключения, имат проблеми със своята спортна инфраструктура.

Левски заслужава да получи това, което получават всички останали клубове и няма да бъде по никакъв начин изолиран, онеправдан или изместен от това, което му се полага“, каза по повод на срещата спортният министър.

От своя страна изпълнителният директор на ПФК „Левски“ Иво Ивков изрази оптимизъм след срещата си с Радостин Василев.

“В лицето на министъра видях един енергичен, способен, млад мъж, който е решен да извърши необходимите промени и да помогне на българския спорт с ясни правила. Това за нас е достатъчно. Не желаем да бъдем фаворизирани. Искаме Левски да може да разчита на държавата като на майка, а не като на мащеха. Срещата беше изключително полезна“, заяви Ивков.

Министър Василев направи обобщение на първите си дни в министерството.

„7 дни съм министър и повярвайте ми обемът на информация, с който в момента оперирам е огромен. Оказа се, че тази система е била затлачена изключително дълго време. Съвсем скоро, когато имаме готовност ще направим специален брифинг, за да ви запознаем с много интересни данни както от управлението на министерството, така и във връзка със спортните имоти. Ще е много интересно това, което ще се случи в следващите месеци във връзка с министерството.

Наследство нямам, защото аз поемам едно министерство с много проблеми. По-скоро наследих казуси, които са тлеели във времето. Не знам дали някой е имал смелостта и желанието, но те не са решавани. По-скоро това е едно министерство, което е огледало на държавната политика и то е микропредставителство на това, което се е случило в държавата.

От „Левски“ и ЦСКА потвърдиха моето мнение, че липсата на прозрачност и неяснотите относно процедурите и други неща водят до там, че в момента аз в рамките на една седмица трябва да намирам път към разрешаването на важни казуси, които са натрупвани 15-20 години“, каза министър Радостин Василев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK