Ученичка от Кюстендил създаде робот, който ще управлява свободното ни време

Снимки: Личен архив

Талантливата Александра Умленска печели редица награди от национални конкурси

Ученичка от ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ – Кюстендил, създаде уникален робот, който ще управлява свободното ни време. Уникалната иновация е на талантливата Александра Умленска, която завърши повече от успешно 10-и клас. За разработката си Алекс вече има и награда – 3-о място от националното състезание KITE Projects (Kids Incredible Technology & Engineering Projects). То се организира от CoderDojo Bulgaria с подкрепата на VMware, SAP, Eleven, Telerik Academy, фондация „Америка за България“, посолството на Ирландия в България, Coursedot и други.

Новият проект на Александра се казва AUHydroBot2021, като неговата изработка ще продължи до следващата учебна година. „Представлява робот, който се задвижва от водород. Целта му е демонстрация на завършване на процеса декарбонизация и възможностите за развитие на водорода като гориво в близко бъдеще. Към него е добавен HMI и контролер, който е програмиран чрез функционални блокови диаграми. Благодарение на робота може да управляваме личното си време, като подкрепя процеса на автоматизация и роботизация. За момента е създадена софтуерната част, корпусът и е получен водород“, обяснява талантливото момиче.

Проектът е част от The Smart Future, който включва всички проекти на кюстендилската ученичка. Той беше номиниран за младежка награда на президентските награди БАИТ през 2021 година.

Едва завършила 10-и клас, Александра вече има зад гърба си успешни разработки като колело на бъдещето. Преди две години тя се насочва към идеята за модерния град. Първата й цел е развитие на образованието, затова създава проекта Star Seeker, който представлява звездна карта, включваща микроконтролер, рид контакти и мултивибратори.

Съставена е от над 500 звезди на базата на най-новата технология за провеждане на светлина – фиброоптични влакна. Този проект участва на национални и международни състезания, като спечели и специална награда.

„Благодарение на него много деца и тийнейджъри по време на Софийския фестивал на науката 2020 и на други лекции се вдъхновиха да преобразят живота си и да мечтаят за Космоса, а за учениците в моето училище вече съзвездията не изглеждат толкова далечни, сложни и непознати. Следващата стъпка беше към екологията, тъй като тя е много важен фактор, но и проблем в повечето големи градове, затова създадох The past future bike.

Вдъхновено от градския транспорт в Париж през миналия век, то представлява колело, задвижвано от въздуха“, разказва още талантливата кюстендилка.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK