9 май бе отбелязан в Благоевград с шествие на Безсмъртния полк

Снимка: Infomreja.bg

Денят на Европа и Деня на победата над хитлерофажизма бе отбелязан и в Разлог

Безсмъртният полк се състоя и в Благоевград навръх 9 май.

Днес се навършват 77 години от капитулацията на Хитлерова Германия и Втората световна война.

9 май – Ден на Европа и Ден на победата, бе отбелязан с шествие от Младежкия дом до Ловния дом при мемориала на загиналите в Първата и Втората световна война.

Руският клуб в Благоевград, симпатизанти на БСП и граждани поднесоха цветя пред паметника. Руска музика и поздрав „Честит Ден на победата“ отбелязаха славната дата рускогоровящи жени, деца и мъже.

Поздрав към всички отправи и общинския лидер на БСП – Любен Милев, който заяви, че въпреки медийните манипулации, хората знаят истината и че ако не е бил СССР днес нямаше да се празнува Деня на Европа. Той отбеляза колко жертви в битките, концлагерите и цивилно население, какви материални щети са нанесени по време на ВСВ.

Със знаменца и Георгиевската лента млади и стари бяха част от събитието.

Днес в Благоевград кметът Илко Стоянов положи цветя на паметната плоча на загиналите граждани от община Благоевград във войните за обединението и независимостта на България. С ритуал по полагане на цветя Благоевград отбеляза Деня на Европа и почете паметта на жертвите във Втората световна война.

Цветя положиха и заместник-областният управител Анита Коцелова, заместник-председателят на Общинския съвет Георги Корчев, представители на политически партии, културни и образователни институции, неправителствени организации.

Денят на Европа и Деня на победата над хитлерофажизма бе отбелязан и в Разлог с възпоменателна церемония пред паметника на участниците във войните през 1885, 1912-1913, 1914-1918 и 1939-1945, който се намира на площад „Преображение“ в центъра на града.

Събитието бе организирано от община Разлог и Исторически музей гр. Разлог. Присъстваха секретарят на община Разлог Димитър Крънчев, служители на общинска администрация, признателни граждани. 
Поднесени бяха венци и цветя, и с минута мълчание бе почетена паметта на загиналите за един по-мирен свят. 
Директорът на музеят в Разлог Христина Манова изнесе възпоменателно слово по повод събитията състояли се на тази дата.

"Денят на победата е историческо послание, че не бива да допускаме нов световен конфликт, който да доведе до загубата на милиони човешки животи, на разрушаването на история, култура, държави.  И когато днес отбелязваме Деня на Европа нека бъдем обединени от стремежа си към единство, мир и просперитет в Европа в името на бъдещето на всички нас", каза Манова.

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK