Политолози: Уверено вървим към предсрочни избори

Снимка: Infomreja.bg

Изявата на Слави Трифонов вчера във Facebook е била по-скоро насочена към избирателите

Сценарият за предсрочни парламентарни избори е все по-вероятен заради втвърдяващия се тон между "Има такъв народ" и "Демократична България". Прогнозата е на политолозите доц. Антоний Гълъбов и доц. Петър Чолаков.

Според доц. Гълъбов изявата на Слави Трифонов вчера във Facebook е била по-скоро насочена към избирателите на ИТН и своеобразна подготовка за нови избори. В този вариант ИТН ще се опитат и най-вероятно ще успеят да прехвърлят отговорността за липсата на правителство на другите политически партии.

Запътването на ИТН към нови избори личи и в поведението на парламентарната им група и по-точно в това, че реално все още Народното събрание не се е конституирало - има избрани само временни комисии, редовните не са започнали работа, отделно на това ИТН няма нито един внесен законопроект до този момент.

Антоний Гълъбов не определя случилото се като срещи между ИТН и останалите парламентарно представени партии като консултации. Това, което излиза от там е декларативно съвпадение на позиции в дългосрочен хоризонт, в законодателен план, но не и като програма за управление на правителство. Отделно на това вместо да се вижда сближаване на позиции, наблюдава се точно обратното, според Гълъбов.

Реално според Гълъбов обаче избирателите на Слави Трифонов очакват именно такова поведение от своя лидер и избраниците си. "Това е корпоративна стратегия, която е много добре подплатена и в никакъв начин не е инфантализъм." Гълъбов отново обясни, че целта на проекта на Слави Трифонов е разбиване на политическото представителство, а радикалните им избиратели очакват именно това - блъскане на системата.

Въпросът обаче е какво ще стане със страната междувременно, подчерта Антоний Гълъбов.

Петър Чолаков обясни, че последните данни сочат към предсрочен вот. "На моменти изглежда, че облаците се разсейват и се появява светлина на хоризонта по посока формиране на редовно правителство. След това обаче бурите се сгъстяват и вървим към сценарий за предсрочни избори. Това е най-вероятно, защото тонът доста се е втвърдил", уточни той. Ако има шанс за реализиране на мандат, то това е с първия за "Има такъв народ". Чолаков не очаква да има правителство изобщо, но и нищо толкова страшно няма в трети избори.

Най-големият кошмар за "Има такъв народ" би било да ги заподозрат в колаборация с ГЕРБ. Това би се случило дори и при излизане на депутатите от пленарна зала в петък и падащ кворум за гласуване на правителство. Според Чолаков без да имат твърдата подкрепа на ДБ се отива към предсрочни избори, а такава подкрепа е малко вероятно да има.

В такъв случай може и мандатът да бъде върнат, поясни Чолаков. Какво би станало на едни следващи избори, това би било трудно да се предвиди и Чолаков не се ангажира с прогноза.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK