Политолози: Слави Трифонов може да стане и първа политическа сила

Той няма да наруши предизборните си обещания, смята Юлий Павлов

След парламентарните избори кои са възможните коалиции и има ли вероятност Слави Трифонов да се превърне в първа политическа сила при нов, предсрочен вот?

"Твърде вероятно е да се стигне до нови избори тази година. Предвид това, че ще има президентски избори, това ще бъде един доста силен изборен маратон, ако всички партии изпълнят заявките си, че няма да влизат в коалиции", коментира в студиото на "България сутрин" политологът Юлий Павлов.

"Въпросът не е дали ще са скъпи или евтини изборите, а дали резултатът ще е различен от този, който сега виждаме", заяви политологът Георги Киряков.

"В момента партийният интерес на всички е да няма нови избори. Скорошните избори няма да доведат до различен резултат. Единственият начин е да се опита експертно правителство, но през избора на Борисов, това няма да се случи. Ключът е какво ще реши Слави Трифонов", уточни Павлов.

По думите на Киряков е много вероятно президентът Радев да подкрепи някоя от партиите, за да може да има превес.

"Слави Трифонов подкрепи Радев за втория му мандат. Голяма част от гласовете, които се пуснаха за Радев, се пуснаха и за референдума на Слави. Тази симбиоза между двете политически сили може да изиграе ключова роля при един служебен кабинет и предсрочни избори. Социолози коментираха, че при една такава ситуация, Слави може да е първа политическа сила", допълни той в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Най-вероятният сценарий е да имаме управление, но да нямаме коалиции. Стигнем ли до 3-ти мандат, шансовете за успех са минимални. Надеждите са за 2-ри мандат, който ще бъде на ИТН. Слави трябва да реши дали бързи избори ще му донесат успех или да направи консултации с другите партии от протеста", уточни Павлов.

Той е категоричен, че Трифонов няма да наруши предизборните си обещания.

Киряков коментира, че повечето партии не са само срещу ГЕРБ, а срещу статуквото, както и че резултатът от изборите е ясно доказателство, че има много настроения срещу Борисов.

"Корнелия Нинова трябваше да направи много различни неща, които тя не направи. Тя си действа по някаква нейна логика, по която няма да подаде оставка. Трифонов няма какво да чака от БСП, топката е в неговото поле", заяви Павлов. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK