Осъдиха полицай, поискал подкуп чрез изнудване

Снимка: Infomreja.bg

Присъдата e влязла в сила

По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП) Софийски градски съд (СГС) призна за виновен подсъдимия К.Г. в извършването на престъпление по чл. 302, т. 1 и т. 2, вр. чл. 301, ал. 1 от НК, съобщават от ПРБ

Съдът намери за безспорно доказано, че на 01.11.2019 г. за времето между 03,00 ч. и 04,00 ч. в гр. София, в качеството си на полицейски орган, К.Г. поискал и приел от водач на моторно превозно средство парична сума в размер на 230 лв., за да не извърши действие по служба – да не извърши проверка на автомобила, да не състави необходимата документация и да не уведоми дежурния в съответното районно управление.

Парите били поискани чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение, тъй като К.Г. заплашил водача на автомобила, че я грози глоба от 2000 лв., тъй като е млад шофьор и след 22,00 ч. не може да шофира без придружител, че ще бъдат свалени регистрационните номера на автомобила, който шофира и че ще я заключат в районното полицейско управление.

За извършеното престъпление съдът наложи наказание лишаване от свобода за срок от 2 години, глоба в размер на 2000 лв. и лишаване от право да заема държавна длъжност в системата на МВР за срок от 3 години.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК отложи изпълнението на така определеното наказание лишаване от свобода в размер на 2 години с изпитателен срок от 4 години.

Присъдата e влязла в сила.

В рамките на компетентността си, СГП незабавно предприе необходимите действия за привеждане в изпълнение на наложеното спрямо осъдения наказание - лишаване от право да заема държавна длъжност в системата на МВР, за срок от 3 години.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK