МАТУРА ПО ВРЕМЕ НА ПРОТЕСТИ: Как премина изпитът за зрелостниците

Снимка: iStock

Кое ги затрудни повече – трафикът или елегията на Димчо Дебелянов

И тази година матурите се проведоха в безпрецедентни условия. Но този път не заради противоепидемични мерки, а заради протестите на превозвачите. Имаше големи притеснения дали учениците ще успеят да стигнат навреме за най-важния си изпит. В крайна сметка 43 хиляди ученици работиха по вариант номер 13.

За да не се стигне до масови закъснения на ученици в деня на матура и протести, в 6 часа тази сутрин от просветното министерство пак помолиха шофьорите за толерантност.  „Проведени са лични разговори от страна на министъра с кмета на град София”, заяви зам.-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова.

За да не пропусне най-важния изпит в средното си образование, първия, когото срещаме пред 32-о училище, е Мартин Минев. Часът е едва 6.30. Недоспал, но спокоен, че няма да попадне в пътен капан, той вече е готов за изпита и е уверен в успеха си.

„Учителката ми се е постарала да ни обучи вече години наред за тази матура, така че няма какво да се съмнявам в знанията си”, каза зрелостникът. А към закъснелите квесторите проявиха разбиране дори до изпита да са останали само 60 секунди. Жребият беше изтеглен още в ранни зори сред близо 6 милиона комбинации от въпроси. Това породи нов въпрос - кой автор се крие зад вариант 13.

На зрелостниците се падна Димчо Дебелянов. 4 часа след старта на матурата Владимир – един от учениците, държал държавен зрелостен изпит днес, сподели: „Искам да те помня все така” е доста хубаво произведение. И есето беше много интересно – беше за „Тежестта на думите” – тема, която много харесах”.

Резултатите от матурата по български език и литература ще бъдат обявени до 8 юни. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK