Коректно е търговците да информират потребителите предварително могат ли да заплатят с карта

Габриела Руменова, снимка: Ние, потребителите

Така ще бъдат осигурени две основни права на потребителите – на информация и на избор

Много търговци все още не предлагат възможност за разплащане чрез ПОС терминал или поставят условие за ползване на тази опция само при достигане на определена минимална сума. В други случаи пък има временно прекъсване на услугата поради технически причини. Ако това не е обявено предварително на видно място в обектите или по друг подходящ начин, клиентите няма да имат яснота могат ли да пазаруват с карта, или трябва да носят кеш.

„Представете си, че в магазина сте взели повече продукти, сложили сте ги на лентата и на касата разбирате, че не можете да заплатите за тях с карта. По-неприятна ситуация може да се получи, ако седнете в заведение за хранене, поръчате и след като всичко е изконсумирано, ви донесат сметката, но се окаже, че приемат само пари в брой, а вие нямате налични в момента?“, даде примери основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова. 

Тя обясни по БНР, че за търговците няма законова забрана да отказват плащане с карта, ако покупката е под определена сума и че трябва да бъде отчетено и обстоятелството, че за тях таксите към банките за трансакциите са високи.

„Нашето мнение по този въпрос обаче е, че е коректно предварително да има информация на видно място в търговския обект за потребителя. Той да знае дали може да плати с карта, или не и при какви условия, ако се поставят такива. Така ще дадат възможност на всеки клиент да се информира и след това да избере дали да пазарува от дадения търговец или от друг в зависимост от нагласите си за начина на разплащане и конкретната покупка, която прави“, коментира Руменова.

Тя посочи, че така ще бъдат осигурени две от основните права на потребителите – на информация и на избор.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK