Митрофанова: Виждаме как неонацизмът вдига глава

Снимка: БГНЕС

Отново имаше напрежение пред Паметника на съветската армия

„Наблюдаваме безпрецедентна в своя мащаб кампания по пренаписването на историята. Агресорите и жертвите си разменят местата. И вече се оказва, че Съветският съюз e бил нападнат от уж мирната и безобидна Германия."

Това заяви руският посланик Елеонора Митрофанова пред Паметника на съветската армия, където са се събрали и честващите Деня на победата, и активисти за премахването на монумента. 

„Паметта за ужасите на нацизма, за плановете на Хитлер, за изтребление на цели страни и народи, за престъпността, за нацистката идеология се заличават в общественото съзнание. Забранява се всичко, което би могло да разкаже истината“, каза тя.

Митрофанова заяви, че не е научен урокът за недопустимостта на нацизма и всички форми на дискриминация според принадлежността към определен народ. 

"Виждаме как неонацизмът вдига глава в редица европейски страни. Нашият свещен дълг пред хората, дали живота си в борбата срещу хитлеристка Германия, а това е повече от 30 милиона души, е да не се допусне втората вълна на кафявата чума. Прекалено е висока цената, която сме платили преди 77 години", каза тя. 

Отново имаше напрежение пред Паметника на съветската армия (ПСА) днес. Причината е, че пред него се събраха активисти за премахването на монумента и отбелязващи Деня на победата, който се чества в Москва.

В ранните часове днес фигура от паметника беше боядисан с помощта на дрон с цветовете на руското знаме – синьо и жълто.

На 4 май активисти опитаха да опаковат паметника с българското и украинското знаме, но акцията им беше осуетена. Стигна се до сблъсъци.

Днес отново имаше словесни престрелки и кратки сблъсъци между хора, които смятат, че монументът трябва да бъде премахнат и честващите Деня на победата.

Втората група проведе днес традиционния марш на „Безсмъртния полк“, който започна от Паметника на незнайния воин и стигна до ПСА.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK