Значително увеличават цената на водата в Софийско и Пернишко

Снимка: Infomreja.bg

ВиК София снабдява с вода 21 населени места

От другия месец цената на водата в Пернишка област се предвижда да скочи с 46%, а в Софийска - с 44%. Това става ясно от докладите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), които предстои да бъдат обсъдени следващата седмица.

ВиК София, която снабдява с вода 21 населени места в софийска област, сред които Елин Пелин, Ихтиман, Костинброд, Копривщица, Правец, Самоков и Своге, е пресметнала, че през следващата година цената за доставянето, отвеждането и пречистването на водата трябва да скочи от сегашните 2,56 лева за кубик до 3,69 лв. с ДДС. В 5-годишния си бизнес план водоснабдителното дружество предвижда да инвестира малко под 14 милиона лева, които ще използва за подобряване на качеството на водата, съобщават от БГНЕС.

ВиК Перник пък, която обслужва общините Перник, Брезник, Земен, Радомир и Трън, изчислява, че доставянето, отвеждането и пречистването на водата вече трябва да струват не 2,43 лв., а 3,56 лв. за кубичен метър. Предвидени са 12 милиона лева инвестиции, с които дружеството ще реконструира мрежата в Перник и Радомир. Крайната цел е да няма прекъсване на услугата и да се намали риска от възникване на нови кризи с водоснабдяването на областта от язовир Студена.

Предстои след обсъждане регулаторът да одобри бизнесплановете на двете ВиК дружества и да постанови нови цени на услугата и водата, които да влязат в сила от 1 юли. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK