В Сапарева баня представиха “Културното наследство и културно бъдеще за общината“

Снимки: ОА - Кюстендил

Кметът Калин Гелев благодари за презентациите и обобщи дейностите по настоящия проект

В Сапарева баня представиха проекта “Културно наследство и културно бъдеще за община Сапарева баня”, част от проект “Древна Германея” на Мега проекта с национално и приоритетно знаение „Сапарева баня - Кюстендил - България”, съобщават от пресцентъра на Областна администрация.

Събитието уважиха областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски, неговият заместник Валентина Караганова, Илинка Никифорова - зам. областен управител на Перник, представители на областни камари на ТПП, кметът на Сапарева баня Калин Гелев и ръководителят на Мега проекта Даниела Димитрова.  Поздравителни адреси бяха получени от министъра на МРРБ Иван Шишков и от Цв. Симеонов, председател на УС на БТПП.

Д-р Светла Петрова, ръководител на проекта “Древен град Германия” разказа за културното наследство на Сапарева баня и за бъдещите обекти, чрез които то ще бъде представено на гостите и жителите на общината. Изтъкната бе хилядолетната история и култура на района, свидетествата за нейното съществуване и развитие.

Дигитализацията на културното наследство на общината представи Димитър Игнатов, който обобщи туристическия продукт във всички аспекти на туризма. 
Проф. В. Панов от Европейския политехнически университет представи формите и дисциплините за обучение на кадри от региона, свързани с успешното реализиране и действие на проекта – в областта на иновациите, зелената енергия, строителството и др.

Арх. В. Петкова обясни методите за техническото преместване на гробницата, нейната консервация и реставрация, значимостта ѝ като елемент от историята и културата на района. Кметът Калин Гелев благодари за презентациите и обобщи дейностите по настоящия проект, свързани с преместването и експонирането на уникалната гробница. 

Участниците и гостите на форума бяха поздравени и от областния управител инж. Пандурски, който им пожела още по-големи успехи и реализиране на всички идеи, залегнали в изпълнението на Мега проекта.

Дейността на участниците във форума продължи с представянето на Мега проекта в частта културно наследство и културно-исторически туризъм пред представители на Световната организация по туризъм. Като част от делегацията, която пристигна в Сапарева баня и посети района на 103-градусовия гейзер, бяха и директор “Европа” в Световната организация по туризъм, Александра Прианте и държавният секретар на Хърватия. Сапарева баня е включена в програмата на делегацията, заради невероятните лечебни свойства на минералната вода и бързо развиващият се балнео и СПА туризма. 

На 1 юни в София бе официалното откриване на 68-ата сесия на Регионална комисия "Европа" към Световната организация по туризъм (СОТ). България е домакин на ключовото международно събитие в туризма, което събира делегации от близо 40 държави и над 20 министри на туризма. Делегацията, която посети Сапарева баня, бе част от международното събитие по туризъм.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK