Спиридон Андонов: За мен истината е по-важна от живота

Снимка: Личен архив

Спиридон Андонов е български самобитен автор, с реалистично и красноречиво перо

Спиридон Андонов е български самобитен автор, с реалистично и красноречиво перо, който има какво да каже и да остави като история на българското поколение.

Този автор ни завръща към изконните български корени и към митологичните извори, които дават представа за държавата ни България и на тези, които не знаят или не са раснали в тези епохи, а времето и историята ги е забулила в тайни още по времето на славните ни царе и на съвремието ни днес.

Той изобличава българските противоречия, корупцията, гнилостните и язвени процеси в обществото, или както казва Левски: ”Да си кажем кривиците, Байо”.

С много познания Спиридон Андонов прави мъдри размисли за икономиката и икономическата история, за язвите в съвременното общество, за славния, но забравен военен български гений, за предимствата и успехите на България, преминали през праха на столетията.

Пише поема с поетическия си талант за цар Самуил и неговите войни. Дядо му е бил комита в Пирин, а по това време македонците са знаели, че са българи. През Балканската война е взел участие при Лозенград, Бунархисар и Люлебургас.

През Междусъюзническата война е бил в Пирин и казваше, че тъкмо да хванат гърците, идва примирие в Букурещ и това ги спасява. На 21.6.1913 г. е бил заличен гр. Кукуш и Спиридон Антонов пише стихотворение, в което казва: „Най-българският град умря!”.

Той публикува в различни вестници и списания, като успява и да преначертае картата на „Българската езикова територия”. Автор е на много разкази и няколко  стихосбирки, като последната се казва „Горчиво щастие”, появила се на бял свят след „Сълза за Македония”, „Любов и горчивина”, „Българската Троя” и  „Забравено минало”.

Като българин родолюбец, с будна гражданска съвест, Спиридон Андонов пише писмо до Администрацията на МС с предложение да се напише книга, посветена на Петър Делян - водач на въстание на българите в Поморавието и Македония, като се знае, че за Петър Делян са издадени няколко белетристични и исторически книги, като в „Българските ханове и царе”, в „Български хроники” от Стефан Цанев, „Цар Петър втори Делян” с автор Йордан Андреев, както и „Поличба” от Бойко Беленски.

По предложение на българските полярници, изследователи на Антарктида, на остров Смит край шестия континет е именуван нос - Делян /Delyan Poant/.

Българската писателка Ина Крейн, носителка на международни награди за творчество, му пожелава бял късмет и казва за него: ”Спиридон Андонов е изцяло в традицията на братя Миладинови и на повечето български поети, изразили синовната си обич към Македония. В стиховете му усещаме не само „сълзата”, не само болката и страданието за безбройните одисеи на хората от този край, но и протеста, и гнева срещу предателствата, срещу отричането от род и език, срещу черната сянка, която броди над гроба на Гоце Делчев”.

Боян Балкански, който е писател мелиоратор и агроном, изразява мнението си за него, че той е: ”Конгломерат от история от културата на древни и настоящи народи.”

Мария Славкова, поетеса, казва за него: „Животът на човек е изпит по човечност и отговор на сложния въпрос – ти мъничко си взел, но щедро се раздаваш".

Много размисли възникват в творчеството на Спиридон Андонов, той буди, връща към миналото и чертае път към бъдещето.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK