Николай Василев за мерките: Бедните плащат големите сметки на богатите

Снимка: БГНЕС

Дългът на България се увеличава с най-голямата скорост в историята ни

Бедните плащат големите сметки на богатите. Тези мерки (антиинфлационните мерки на кабинета "Петков") вдигат инфлацията, защото кабинетът харчи повече. Това заяви пред БиТиВи бившият министър на икономиката в кабинета "Сакскобургготски" Николай Василев.

Дългът на България се увеличава с най-голямата скорост в историята ни. Ако правителството изкара целия мандат, то самото планира публичният дълг в края на мандата да бъде примерно 52 милиарда лева, добави той.

Според него мерките не може да се нарекат антиинфлационни. Те са проинфлационни даже. Когато правителството харчи повече, особено за социални разходи, вдига инфлацията, така че това изобщо не е предмет на спор. Но има две мерки, които одобрявам, обясни още Василев.

Едната е прагът за регистрация по ДДС да бъде повишен от 50 на 100 000 лв., което ще помогне на най-малкия бизнес да се отърве от излишна бюрокрацията, смята икономистът.

Втората мярка е, че се увеличава данъчният кредит за работещите родители с деца. Това не е лошо, макар че аз бих предпочел много по-всеобхватна демографска политика, която да доведе не само до малки стотинки за родителите, което е добре, но да доведе до рязко повишаване на раждаемостта и също така миграционна политика, която да позволява повече българи да остават в България и да се връщат, допълни той.

По думите му ДДС за хляба няма да се отрази в крайната цена за потребителите, а може да доведе до злоупотреби, както и да породи желание и в други сектори да се иска подобно нещо, допълни Василев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK