Официална церемония за 24 май пред Националната библиотека в София

Снимка: БТА

Тя беше своеобразна кулминация на националните чествания

С празнични прояви България чества Деня на светите братя Кирил и Методий и празник на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Своеобразната кулминация на националните чествания беше тържествената церемония пред Националната библиотека в София. Слово произнесе писателят Георги Бърдаров - носител на европейската награда за литература за 2021 година.

"За първи път виждам толкова хора, излезли да почетат празника. Убеден съм, че духовният подем, който залива българските улици и площади днес, е залогът, че като народ ще надмогнем всяко изпитание, че България ще бъде единна, още по-силна и духовно богата" заяви на церемонията президентът Румен Радев.

"Огромната ми надежда е, че тези млади хора ще успеят да ни надскочат и ще живеят утре в България, такава каквато я виждат днес в мечтите си. А техните наистина са големи", посочи от своя страна в словото си писателят Георги Бърдаров.

Първокласниците от 44-то училище "Неофит Бозвели" в София Симона Иванова и Константин Маринов рецитираха стихотворението "Аз съм българче"-

Преди церемонията от сградата на Министерството на образованието и науката до Националната библиотека тръгна празнично шествие, в което се включиха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Гълъб Донев, министри от кабинета, дейци на образованието и културата. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK