Подписани са 173 договора за изпълнение на инфраструктурни проекти в общините

Снимка: МРРБ

Представителите на местната власт са доволни, че най-края договорите са факт и ще започнат изпълнението на проекти

173 са вече споразуменията за трансфер на средства за изпълнение на инвестиционни проекти в общините, подписани от началото на седмицата между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и общинските администрации. 113 от тях са за изпълнение на проекти за ремонт на общински пътища и улична мрежа в населените места, а 60 – за подобряване на ВиК инфраструктурата.

От понеделник, 24 октомври, когато министерството обяви, че започва да подписва договорите, в сградата на ведомството ежедневно идват непрекъснато кметове на общини, или упълномощени от тях лица, заедно с главните счетоводители и експерти.

Споразуменията се сключват съгласно Решение на Министерския съвет № 711/2022 г., с което бе одобрен Списък на инвестиционни проекти на общините по приоритети и направления/обекти за целево финансиране. Общата им стойност е малко над 406 млн. лв. Те ще се инвестират в общо 234 обекта в различни общини. 105 от обектите, на стойност 126,5 млн. лв., са за ВиК инфраструктура. 94 на стойност почти 234 млн. лв. са за ремонт на общински пътища, а 35 обекта на стойност 46 млн. лв. са за улична мрежа.

Представителите на местната власт са доволни, че най-края договорите са факт и ще започнат изпълнението на проекти, които са жизненоважни за развитието на общините.

Одобрените обекти бяха предложени от Националното сдружение на общините в Република България след посочването им от съответната общинска администрация като най-приоритетни. За всяка община е включен по един обект, посочен като най-важен от местната администрация. По изключение, заради бедствената ситуация, се предоставят средства за два проекта в община Карлово.

МРРБ ще финансира 50% от стойността на обектите, като средствата ще бъдат предоставени на общините на две равни части – първото плащане ще е до 10 работни дни след подписване на споразумение, а второто – през месец декември 2022 г.

Подписването на договорите продължава днес и през следващата седмица в сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK