МЗ предложи детската болница да се строи в двора на Правителствена болница

Снимка: БГНЕС

Новата идея и преустройството щяло да отнеме 4-5 години

Национална детска болница да се строи в двора на правителствена болница "Лозенец", но болницата запазва многопрофилния си характер - това предложи в края на мандата на служебния кабинет здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг в МЗ. По думите му може да се строи на този терен и няма никакви пречки там да се изгради детската болница.

Последно по темата се обсъждаше да се строи детска болница в двора на Александровска болница, където има скеле. Новата идея и преустройството щяло да отнеме 4-5 години.

Министърът на здравеопазването е принципал на трите дружества - преди месец Стойчо Кацаров е изпратил питане за сливането, МС отговорил, че е изцяло в негови правомощия. Следва вписване в Търговския регистър, договори с НЗОК, акредитация за университетския характер, ако е необходимо. Предстои среща с ръководството на "Лозенец", разкри Кацаров, уточнявайки, че вече е чул мнения против, както и заплахи за протести и опасения лекари да не останат без работа след сливането. Той отправи публична покана, който иска да се включи в настоятелството по изграждане на проекта.

МЗ преценява, че е най-добре съществуващото сега дружество за проекта за строеж на Национална детска болница със 100 млн. лв. капитал да се влее в Националната педиатрия "Иван Митев" и така самата детска болница да стане инвеститор на проекта - да отговаря за проектиране, построяване, следене на изпълнение на проекта.

Кацаров каза, че дворът на болницата разполага с над 160 декара терен, на който е позволено да се строи в Южния парк.

Друга идея на МЗ е веднага да се реорганизира правителствената болница, за да може в нея да се лекуват деца от Педиатрията, тъй като "там отделенията били в ужасно състояние". Децата се лекуват в лоши условия, призна Кацаров и каза, че се отпускат още 100 млн. лв. за ремонт на детски отделения в различни болници. Националната детска болница засега не е ясно какво се случва с нея - преценката е на бъдещия здравен министър, но тя остава до реализиране на проекта. 

Предвидено е още да се постави и протонен ускорител в болница "Лозенец", който ще е първият в цяла Източна Европа. Министър Стойчо Кацаров обясни, че уредът позволява да се лекуват чрез лъчелечение онкоболни деца.

В "Лозенец" се предвижда да има и хеликоптерна площадка, имало подходящ терен за това.

На ръководството на болницата е възложено да се извърши анализ какви средства ще струва преструктурирането. За съжаление, Съветът на директорите в болницата работи лошо, там двамата директори непрекъснато се заливат с информация един друг, каза Кацаров.

"Има опасения да не стане 2032 г. проектът, пошегува се министърът и затова призова: Имаме организация, подкрепа и мисля, че ще се срамуваме, ако не сме го направили.

Към бъдещата болница да се изгради болнично настоятелство с лекари, граждани и хора от властта, което ще е гарант - предложи още здравният министър.

Категорично не е поставян въпросът да се прекратява университетският характер на новата болница, затова дал уверение и ректорът на СУ. Целта е да се надгради, при малкия брой пациенти, който обслужва болницата, е въпрос обаче колко добре се обучават студентите, уточни още министър Кацаров. Ако се подобри инфраструктурата - здравното заведение може да е и най-големият обучителен център на студенти в страната.

Той постави въпроса и за незаконните трансплантации в Лозенец, но каза, че МЗ подкрепя идеята болницата да се превърне в официален, но регламентиран център за трансплантации.

Проектът за строежа на детска в болница в скелето на Александровска не може да бъде изпълнен и трябва да бъде прекратен, обясни още Стойчо Кацаров. По думите му - това е така, защото не може да се издаде виза за проектиране, тъй като сградата не съществува в ПУП от 2011 г.

От името на гражданската инициатива за Национална детска болница казаха, че са щастливи от новината, тъй като ролята им е да се подкрепи създаването на истинска детска болница" - на конкурсен принцип и с форма на обществен съвет, има достъп до метро, както бил обещан от Столична община и достъп от централни булеварди до там.

Българска педиатрична Асоциация също изрази задоволство, подчертавайки, че въпросът са го повдигнали преди 10 г. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK