Гърция спряла 260 000 нелегални мигранти, арестувала 1500 трафиканти за 2022 г.

Източник: EPA/БГНЕС

Атина поиска от ЕС повече солидарност за миграцията

Гърция е попречила на около 260 000 мигранти да влязат нелегално през 2022 г. и е арестувала 1500 трафиканти. Това съобщи в събота АП.

Министърът за защита на гражданите Такис Теодорикакос разговаря на тази тема с посланици от други страни от Европейския съюз (ЕС) плюс Швейцария и Обединеното кралство, докато ги насочваше към все още разширяваща се гранична стена в североизточната част на страната.

Теодорикакос подчерта пред 28-те пратеници, че границата на Гърция е и външна граница на ЕС.

"Задачата за защита на границата се нуждае от подкрепата на европейското обществено мнение, самия ЕС и неговите съставни членове поотделно, каза Теодорикакос. Нашата твърда позиция е, че държавите-членки на първо приемане на мигрантите не могат да бъдат само европейски дестинации. Трябва да има солидарност между държавите-членки и справедливо споделяне на задълженията, тясната координация е задължителна", каза той.

Това потвърди и кипърският посланик Кириакос Кеневезос, който говори за необходимостта от разбиране от страни, които нямат външни граници на ЕС.

Посланикът на Обединеното кралство Матю Лодж каза, че "нашият приоритет е да защитим човешкия живот и достойнство, застрашени от престъпните мрежи за трафик. Въпреки че вече не сме член на ЕС, ние си сътрудничим тясно."

Петметровата стоманена стена на Гърция, обърната към съседна Турция на изток през река Еврос — наречена Мерик в Турция — в момента се простира на повече от 27 километра и според гръцките власти помага за покриването на още 10 километра. Гърция в момента разширява стената, добавяйки 35-километров участък с крайната цел да я разшири, за да покрие по-голямата част от 192-километровата граница.

Гърция многократно е обвинявала Турция, че превръща в оръжие тежкото положение на мигрантите, като ги насърчава да пресичат границата, за да обезпокои Гърция и останалата част от ЕС - като ефективно сътрудничи на трафикантите. Турция обвинява Гърция в жестоко отношение, което застрашава живота на мигрантите.

Турция, която кипърският посланик нарече слона в стаята на срещата в събота, също има свой проблем с мигрантите - приемайки около 5 милиона от тях. Лидерите на ЕС се притесняват, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган може да насърчи масово изселване към ЕС, където повечето от мигрантите и бежанците искат да попаднат, за предпочитане в някоя от по-проспериращите страни-членки на блока.

Агенцията за защита на границите на ЕС, Frontex, ще добави още 400 гранични служители в Гърция - 250 от тях през февруари - към действащите сили от 1800 членове, каза Теодорикакос. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d