97 години от гибелта на Тодор Александров

Нека днес не забравяме смелите български мъже, които безкомпромисно се бориха за нашата свобода!

Уважаеми българи, уважаеми жители на община Петрич,

Днес се навършват 97 г. от гибелта на Тодор Александров – забележителен борец за свобода, готов на всякакви жертви пред олтара на освободителното дело.

Още като юноша той взема дейно участие в революционната борба. Разсъдлив, с трезвен ум и борбен революционер, с голям авторитет и винаги стъпил на здрава земя, той отдава своите ентусиазъм, сили и живот в името на свободата.

Тодор Александров изгражда канали за пренасяне на оръжия от България за Македония и прагматично ръководи Скопския революционен окръг. През 1907 г. е избран за негов окръжен войвода.

Дейно участва в подготовката на Кюстендилския конгрес през 1908 г., а 3 г. по-късно заедно с Христо Чернопеев и Петър Чулев е избран за член на ЦК на Вътрешната македоно-одринска организация. Организира и извършва серия от атентати и за дейността си е награден е с орден за „Военна заслуга”.

Четата му заедно с други чети временно завзема Кюстендил и Неврокоп / сега Гоце Делчев/. По-късно, на 31.8.1924 г.,  революционерът Тодор Александров пада убит в местността „Равна бука” край с. Сугарево.

Той е смятан за национален герой и за него песни се пеят и легенди се разказват и напомнят за несбъднатия блян на българския народ.

Нека днес не забравяме смелите български мъже, които безкомпромисно се бориха, за да живеем ние днес свободно и да се наричаме българи!

 

Димитър Бръчков

Кмет на община Петрич

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK