Почетоха паметта на загиналите в Рупите през 1955

Снимка: Община Петрич

Церемонията лекува раните от миналото...

Почетена беше паметта на загиналите при инцидент с израелски самолет в м. Рупите

Възпоменателната церемония в памет на жертвите на сваления в м. Рупите пътнически израелския самолет на 27 юли, 1955 г., се състоя под надслов „Милост искам, а не жертва“. Организатори бяха Дружество за приятелство и сътрудничество между Израел и България и Община Петрич, участваха ученици от клуб „Ане Франк“ при ПГ „Пейо Яворов“. Още през 2019 година Община Петрич и Дружество за приятелство и сътрудничество между Израел и България успяват да договорят възпоменателната церемония да бъде въздигната на междуправителствено ниво. Събитието тази година беше уважено лично от Н. Пр. Йорам Елрон – посланик на Израел в България.

Присъстваха също председателят на Дружеството за приятелство и сътрудничество между Израел и България Ицхак Липовецки, представител на авиокомпанията Ел Ал, кметът на община Петрич Димитър Бръчков, депутатът Георги Динев, областният управител Николай Шушков, директорът на ОД на МВР, представител на организацията на евреите в България „Шалом“, общински съветници, кметове на села. В подножието на възвишението Кожух, където преди 66 години се случва инцидентът и загиват 58 души – екипаж и пътници, през 2015 година по инициатива на клуб „Ане Франк“ беше поставена паметна плоча в знак на съпричастност към невинните жертви от студената война, загинали трагично в нашия край. Цветя и венци бяха положени, а призивът– да не се забравя. Благодарности за организацията на възпоменателната церемония бяха отправени към кмета Димитър Бръчков, към учениците и ръководителя на клуб „Ане Франк“ – Славянка Николова.

Церемонията лекува раните от миналото, но показва и пътя за развитие на отношенията между братските народи – на Израел и България, посочиха в изказванията си официалните лица. Молитва за милост и спасение отправи енорийският свещеник Ангел Кочев. От Дружество за приятелство и сътрудничество между Израел и България почетни грамоти получиха кметът на община Петрич Димитър Бръчков и Славянка Николова. За всеки един от гостите имаше специално изработен стикер със слогана на възпоменателната церемония – „Милост искам, а не жертва“.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK