България може да загуби поне половината от парите по Плана за въстановяване

Снимка: Пресцентър, Андрей Новаков

Изморих се България и Румъния да бъдат сочени с пръст и да ни се слага етикет, заяви евродепутатът Андрей Новаков

За две години България е получила едва 1% от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. Това заяви евродепутатът от ЕНП / ГЕРБ Андрей Новаков за телевизия CNN Румъния (Antena 3) и подчерта, че политическата нестабилност и поредицата от избори са причината до България до този момент да са достигнали плащания в размер на едва 42 млн. лв. от наличните за страната ни 6,9 млрд. лева., съобщават от пресцентъра на евродепутата.

Забавянето е огромно и по мое мнение поне половината от тези средства са в риск. В тези трудни времена нито един политик и нито едно правителство не трябва да позволи такова нещо да се случи, заяви Новаков и добави, че такава възможност държавите имат само веднъж.

„Не искам да бъда на мястото на този политик, който някой ден трябва да обясни на младото поколение защо страната му не се е възползвала максимално от тази възможност“. По думите му страните-членки са изправени пред предизвикателството да работят едновременно по изпълнението на оперативните програми и да разработват своите Планове за възстановяване, но „щом има държави, които успяват да го направят и даже подготвят инвестиции занапред, значи явно ние изпускаме нещо“. 

Координаторът на Европейската народна партия в Комисията по регионално развитие на Европейския парламент прогнозира, че конкретно за България общата сума от оперативните програми и Плана за възстановяване и устойчивост възлиза на финансиране, което в идващите седем години може да промени значително средата у нас.

„Изморих се България и Румъния да бъдат сочени с пръст и да ни се слага етикет, че не можем да се възползваме от това, което сме договорили. Бих искал вместо да изоставаме и да се борим със зъби и нокти да сме в Шенген и Еврозоната, да ни сочат за пример как нови страни-членки напредват и настигат старите европейски държави“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK