България подкрепи включването на Коридор 8 в новия европейски коридор „Западни Балкани“

Снимка: МТС

Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов посочи предимствата от подобно включване

България ясно заяви подкрепата си за включване на отсечката от Паневропейски коридор 8 София-Скопие-Дуръс в обхвата на предложения нов Европейски транспортен коридор "Западни Балкани", като част от протичащата ревизия на Трансевропейската транспортна мрежа.

Това се случи в рамките на съвместна среща на министрите на транспорта на ЕС и страните от Западните Балкани, провела се в рамките на Дните за свързване на Европа от 28 до 30 юни в Лион, Франция.

Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов посочи предимствата от подобно включване, сред които са насърчаване на европейската интеграция на Западните Балкани, създаване на интермодална връзка между Черно и Адриатическо море и поставяне на транспортната система в региона в съзвучие с европейските приоритети за устойчивост и развитие на железопътния транспорт. България и в бъдеще ще продължи да осъществява активна комуникация между ЕС и Република Северна Македония и Албания по тези въпроси.

В допълнение заместник-министър Върбанов подписа поредното издание на Заключенията на министрите на държавите от Дунавския регион за ефективност на водния път, рехабилитация и поддръжка на инфраструктурата на река Дунав. В тях се подчертават важността от ефективно драгиране на р. Дунав за осигуряване на целогодишна плаваемост, включително с оглед на войната в Украйна и произтичащата от това нужда за превоз на украинска селскостопанска продукция през дунавските пристанища.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK