Шишков: Осигурени са над 776 млн. лв. за поддръжката и изграждането на нови пътища

Снимка: МРРБ

С част от сумата ще се финансира укрепването на свлачище при тунел „Железница“ на магистрала „Струма“

Министерският съвет осигури малко над 776 млн. лв. за поддръжката и изграждането на нови пътища в България. Новината съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков след днешното заседание на правителството.

„За зимното почистване за месеците януари и февруари са осигурени почти 158 млн. лв., плюс още около 150 млн. лв. за големите и важни инфраструктурни обекти в страната“, съобщи още министърът.

Осигурени са средства и за вече завършеното строителство и въведения в експлоатация участък от автомагистрала „Хемус“ между Белокопитово и Буховци. Осигурени са пари за един от лотовете на пътя Видин – Ботевград. Там се очаква в рамките на 3 месеца да бъде въведен в експлоатация и да бъде пуснат участък от около 7 километра.

С част от сумата ще се финансира укрепването на свлачище при тунел „Железница“ на магистрала „Струма“, като целта е движението в участъка да бъде пуснато в посока от Гърция към София до 3 месеца. Част от средствата са за строителни работи на участъка Калотина – Драгоман на магистрала „Европа“, който предстои да бъде пуснат в експлоатация.

Държавата осигурява средства в началото на годината, за да не се губи темпо на строителството и тези инфраструктурни обекти да бъдат завършени, подчерта Иван Шишков.

Министърът обясни, че с 438 млн. лв. ще бъдат платени задължения за ремонти на пътища, възлагани в периода 2020 –  началото на 2021 година, за които не са били осигурени необходимите средства и това създаде напрежение между държавата и пътния сектор. Това ще бъде направено само за ремонтите, за които е установено, че са текущи, защото казусът с основните ремонти е останал за решаване в парламента.

„Народното събрание не пожела да намери начин, с който да регламентира извършеното незаконно строителство, с което нанесе сериозна щета върху строителния бранш“, каза арх. Шишков.

Това е изключително важно решение за финансиране на сектора, за да може в рамките на няколко месеца да има съществено развитие на част от магистралната инфраструктура в България, подчерта регионалният министър.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK