Имаме готовност да докараме още фургони при желание на хората да бъдат настанени в тях. Фургоните са оборудвани с всичко необходимо, за да може пострадалите хора от наводненията в Карловска област, да изкарат зимата спокойно.

Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев на изслушването си в парламента относно работата на Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет във връзка с наводнените села в Пловдивска област. Вносители на изслушването са от ПГ на коалицията ГЕРБ-СДС.

Той обясни, че в първите часове, когато се случили събития в най-пострадалите села в Карловско от наводненията, първото нещо, което направило МВР е да не се загубят човешки животи, като хората били извозени с хеликоптери и лодки. Демерджиев видял пламъка в очите на помагащите хора. Следващите дни служебният вътрешен министър посетил пострадалите райони и след като отминала непосредствената опасност за живота на хората, МВР концентрирало усилията си по нанесените материални щети на имотите на хората. "Имаше трупове на животни, много донесена кална маса от реките, които беше излята в селата в Карловска област, особено в Каравелово и Богдан", посочи министърът.

На място е имало тежка техника и военнослужещи. Това е много добър пример, защото освен държавата, се включили много граждани да помогнат на бедстващите райони, подчерта Демерджиев.

По думите му на база на заявените искания на кметовете на пострадалите общини, били отпуснати финансови средства за възстановяване и подпомагане от ресорната междуведомствена комисия. Комисията е готова да покрие всички необходими разходи по възстановяване на всички материални щети, увери Демерджиев.

Той допълни, че наскоро МОСВ предложило една оценка, която касае състоянието на реките, на речните корита и деретата на територията на цялата страна. В МС се обединили, че на тази оценка ще се извършват и приоритизират дейностите по почистването на подобни корита, за да се предотвратят подобни бедствия. Дотук очакваните размери по отношение на инфраструктурата на трите общини - Калояново, Марица и Богдан, са малко над 60 млн. лв., но това не са пълният размер на необходимите средства.

МВР активно води диалог с областния управител на Карловска област и амбицията им е да подпомогнат всички хора, чиито имущество е погинало. Всяко министерство, което има отношение и възможност по темата, да подпомогне възстановяването на съоръжения, диги и инфраструктура, призова Демерджиев.

Той добави, че количественото дървесина, донесена от реките в района на Карловско е изключително голямо, като е извозено, съхранено и раздадено на местното население, без да се заплаща за него. За остатъка от дървесината ще се вземе последващо решение какво да се прави с нея. Министерство на земеделието и МОСВ идентифицирали количествата дървесина и количеството е по-голямо от нуждите на местното население, уточни министърът, който няма информация точно в какъв обем е самата дървесина.

Иван Демерджиев призова депутатите да се обърнат за повече информация към министъра на земеделието и към министъра на околната среда и водите, защото той няма повече информация от тази, представена пред депутатите.

Демерджиев заяви още, че не е запознат конкретно с действията на община Карлово, но Междуведомствената комисия е готова по всяко едно време да приема документи и да оказва помощ на хората.

Другата точка, по която трябваше силовият министър да информира депутатите, а именно - мерките, които МВР разработва и внедрява за превенция и преустановяване на нарушенията на Закона за движение по пътищата отпадна от дневния ред на законодателния орган.