ПМГ – Кюстендил, се присъединява към кампанията „1000 жерава“

Снимка: Личен архив

Кампанията е в подкрепа на хората с множествена склероза

ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ – Кюстендил, се присъедини към кампанията „1000 жерава“, в подкрепа на хората с множествена склероза. Инициатор е ученикът в V „а“ клас Александър Георгиев.

Биляна Савова - ръководител на Фондация “МС – Мога Сам" и Plan to Be Generator, призовава да сгънем 1000 хартиени жерави в знак на съпричастност и материална подкрепа за хората с множествена склероза, но и за собствен емоционално-психологически баланс и сбъдване на нашето лично, съкровено желание.

"Сгъването на 1000 жерава има силна символика и връзка с човешкото самоосъзнаване. Всичко започва през 1945 г., когато е хвърлена атомната бомба над Хирошима - действие, променило завинаги съдбите на стотици хиляди хора. По време на бомбардировката Садако Сасаки е на 24-месечна възраст и оцелява по чудо, намирайки се едва на по-малко от 2 км от мястото, където пада бомбата. За жалост радиацията бавно разбива крехкия ѝ организъм и едва на 12-годишна възраст тя заболява тежко от левкемия и постъпва в болница, където прекарва месеци, докато болестта постоянно се влошава.

Садако научава легендата за 1000-та жерава от своя приятелка и започва да сгъва жерави с желанието да оздравее. Младото момиче сгъва прилежно всеки жерав, а след като хартията ѝ свършва, започва да сгъва жерави от медицински листовки и дори от картички с пожелания за бързо оздравяване на други пациенти. Тъй като била много отпаднала физически, родителите ѝ я умолявали да престане, но тя винаги повтаряла: "Всичко е наред. Аз имам план." Разказват, че Садако успяла да сгъне едва 644 жерава, преди да напусне този свят.

Била погребана с венец от 1000 жерава, като останалите били сгънати от нейни приятели. Садако осъзнала, че желанието ѝ да оздравее няма да се сбъдне, и преди смъртта си, пожелала нито едно дете по света да няма нейната съдба и написва следното хайку: "Ще напиша мир върху крилете ти и ти ще полетиш около света, за да не е нужно хората да умират по този начин". Оттогава сгънатият жерав е символ, освен на надеждата, още и на мира“, разказва за поредната инициатива Биляна Савова.

„Целта ни е мотивационна. В този свят на съревнования и сравнения, искаме да накараме хората да чуват желанията си. Защото без това, те няма как да се сбъднат“, коментират още организаторите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa