Мигрантите - търговия и наказание в България

Снимка: МВР

Два случая са описани от МВР и прокуратурата

На 24 ноември, в района на село Присад, граничен полицейски наряд спрял за проверка микробус „Форд” с водач 27-годишен мъж от Бургас.

При извършената проверка на товарния отсек на автомобила граничните полицаи установили 26 мъже без документи за самоличност, по техни данни афганистански граждани.

Шофьорът и незаконните мигранти са задържани. Уведомена е прокуратурата, в ГПУ-Бургас е образувано досъдебно производство.

С наложено наказание приключи делото срещу Д.Й. (на 21 години), привлечен към наказателна отговорност от Районна прокуратура – Враца за извършени от него престъпления.

Подсъдимият се е признал за виновен за това, че на 08.10.2021 г., на главен път Е79 в гр. Враца, след язовир „Дъбника“, подпомогнал 20 мигранти от Сирия и Ирак, да преминат незаконно през страната. За извършване на престъпното деяние той използвал лек автомобил, м. „Пежо“, с монтирани регистрационни табели, издадени за друго превозно средство. Сред чужденците имало и едно лице, ненавършило 16-годишна възраст. С действията си Д.Й. целял да получи имотна облага.

Между защитата на подсъдимия и Районна прокуратура – Враца е било постигнато споразумение, което съдът е одобрил. С определение на съда му е наложено наказание от 11 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок. То има последиците на влязла в сила присъда.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK