Условна присъда за бивш болничен шеф, присвоил над 25 хил. лв.

Снимка: Личен архив

Росен Тимчев управляваше дупнишката болница в продължение на 10 месеца

Бившият болничен шеф на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Дупница – Росен Тимчев /35г./ получи условна присъда за длъжностно присвояване. Районният съд в Дупница го призна за виновен, като му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години, изпълнението на което се отлага за изпитателен срок от 4 години. 

Подсъдимият е осъден да плати на гражданския ищец МБАЛ „Св. Иван Рилски“ сумата в размер на 25 079, 83 лв., представляваща обезщетение за причинени имуществени вреди в резултат на извършеното престъпление.

Съдът, под председателството на съдия Маргарита Алексиева признава подсъдимия Тимчев за виновен в това, че за времето от 29.02.2016 г. до 04.12.2016 г. в качеството си на длъжностно лице - управител на болница,  под формата на продължаващо престъпление, е извършил 31 деяния, които осъществяват поотделно едно и също престъпление – присвоил чужди пари на обща стойност 25 079, 83 лв., собственост на МБАЛ в гр. Дупница. Срещу бившия болничен шеф беше повдигнато по чл. 201, във вр. с чл. 26, ал.1 от НК, като наказанието му е наложено при условията на чл. 54 от НК.

Подсъдимият е осъден да плати и разноските по делото, както и държавната такса по гражданския иск.

Присъдата не е окончателна. Тя може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд – Кюстендил, в 15 - дневен срок.

ИНФОМРЕЖА припомня, че през 2017 г. Тимчев беше арестуван за осигуряване на явяването му пред съда. 

На 12-и юни той беше привлечен като обвиняем в извършване на няколко престъпления – за упражняване на професия без съответна правоспособност (престъпление по чл. 324, ал. 2 вр. с ал. 1 от НК) и за съставяне на неистински официален документ (чл. 308, ал. 2 вр. с ал. 1 от НК).

Спрямо него беше взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 1000 лв., като му бе даден четиридневен срок за внасянето й, считано от 16.06.2017 г.

Производството срещу Росен Тимчев бе във връзка със сигнал от Агенция „Медицински одит“ и председателя на Общински съвет – Дупница. В него се посочва, че временно назначеният за управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Дупница Росен Тимчев представил в Агенция по вписванията копие от диплома за завършено висше образование със специалност „Здравен мениджмънт“, за която след проверка от страна на Министерство на образованието и науката е установено, че е неистинска. 

В хода на извършената проверка е констатирано, че текстът „вярно с оригинала“, подписът към него и този под снимката на дипломата са изписани от Росен Тимчев. От справка на МОН е видно, че той не притежава и съответна правоспособност, съгласно чл. 63, ал.1 от ЗЛЗ, за да заема длъжността управител на лечебно заведение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK