Спасиха турист, изгубил се над Рилския манастир

Снимки: ПСС, отряд Благоевград

Спасители от ПСС, отряд Благоевград, оказаха помощ на чуждестранен турист, изгубил се в района над Рилския манастир.

Германецът предприел преход от Рилските езера към Рилския манастир,но при слизането в района на Додов връх загубил пътеката и се оказал в пресечен терен и стръмните улеи при изворите на река Друшлявица.

Турисът се лутал няколко часа в района и успял да излезе на билото на десния бряг на реката, където има сигнал на мобилните оператори. Подал сигнал на тел. 112, че е мокър след превалелия дъжд и не може да намери пътека надолу...

В 19:15 ч. снощи към бедстващия мъж тръгнали спасителите от отряда в Благоевград - Георги В. Ботев, Захари Петров, Павел Тодоров и Георги Лукарски.
В 21:50, след изкачване по Дългия рид, е открит на 2050 метра надморска височина, под Додов връх.

Туристът е в добро общо състояние. След като е прегледан са му дадени сухи дрехи, осветително тяло, вода и храна. Съпроводен е до Рилския манастир, където в 23:45 е настанен в хотел.

"Екипировката и оборудването на чужденеца бяха перфектни за типа бедстващи туристи, но не и за преходи в планина като Рила - ниски маратонки, летни дънки, памучен суичър, липса на осветление, липса на навигация, липса на резервна батерия, телефон с батерия 8%...", коментираха от спасителния екип, който след нощната акция се е прибрал в Благоевград в 01:30

От ПСС напомнят на всички желаещи да посетят този район, че маркировката там е "виртуална". Наземната се състои от няколко табели, закачени в началото на маршрута, и една-две самотно висящи в "джунглата". Тревата и копривата на места е висока над 1,5 метра и всичко е обрасло в тръни и храсти.

"Не знаем на кой е работа да поддържа маркировките в парковете, но приемете два съвета:

1. Носете задължително навигация с актуални карти!
2. Не пипайте жабите! - солено е", допълват шеговито спасителите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK