Продължава затоплянето на турско-гръцките отношения

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Турският президент изпрати на гръцкия премиер поздравително и благодарствено писмо

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изпрати писмо до премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, за да изрази най-добрите си пожелания за Деня на независимостта на Гърция, пише гръцкият вестник "Катимерини".

Гърция чества 202-та годишнина от началото на войната за независимост от Османската империя (1821 - 29 г.).

Ердоган също благодари на гръцкото правителство и народа за тяхната солидарност след катастрофалните земетресения през февруари, които убиха повече от 50 000 души в Турция и повече от 7 000 в съседна Сирия.

"Убеден съм, че отношенията и сътрудничеството между нашите две страни ще се развиват допълнително през идния период", отбелязва Ердоган в писмото си.

"Използвам случая да повторя моите най-добри пожелания както за Вашето лично спокойствие и просперитет, така и за мира и просперитета на гръцкия народ", завършва писмото.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу също изпрати поздравително писмо до гръцкия си колега Никос Дендиас, в което изразява най-добри пожелания за националния празник 25 март.

В писмото си Чавушоглу изразява надеждата, че отношенията между двете страни, които се подобриха, след като Гърция изпрати помощ на Турция след смъртоносните февруарски земетресения, ще се заздравят в бъдеще. Чавушоглу добавя, че е решен да допринесе допълнително за постигането на тази цел.

В интервю, публикувано днес в гръцкия вестник "Прото тема", Дендиас е помолен да "дешифрира" промяната на позицията на Турция, която личи и от ангажимента на Анкара да подкрепи кандидатурата на Гърция за член на Съвета за сигурност на ООН в периода 2025 - 2026 г.

"Параметрите на турското поведение спрямо нас се промениха. Веднага след трагедията със земетресенията в Турция и моето посещение там нарушенията от турска страна фактически престанаха. Няма нарушения в Егейско море, няма прелитания на (военни) самолети (в гръцкото въздушно пространство), няма токсични формулировки, няма словесна агресивност, няма заплахи за употреба на сила. Гърция винаги е казвала, че се стреми към диалог именно при такива условия. Следователно трябва, ако искате - имаме дълг, да откликнем на това турско поведение", отбелязва Дендиас.

Дендиас заяви още, че "турската подкрепа за гръцката кандидатура за Съвета за сигурност има огромна символична стойност", защото той е "бранителят на Хартата на Обединените нации и на международното право". Гръцкият външен министър коментира и подкрепата на Гърция за турската кандидатура за поста на генерален секретар на Световната морска организация, но отбеляза по-голямото значение на позицията в Съвета за сигурност.

"Нямам предвид, че сме "измамили" Турция или че сме получили от нея нещо повече, отколкото сме дали. Явно е, че Турция в конкретната ситуация избра този символизъм. Избра го, защото Турция не е наивна. Разбирате обаче какво означава този символизъм и аз осъзнавам напълно трудностите, ако Турция избере да продължи да работи на основата на тази рамка, която личи от днешните й действия, и какво би означавало това за народите и обществата на двете страни. Следователно в заключение искам да кажа, че тук се появи един прозорец на възможност. Гърция е безусловно длъжна да мине през тази "врата", която Турция отвори. Дали това ще има успешен завършек или ще е просто някакво временно явление, само времето ще покаже. Но би било непростимо за гръцката страна да не се опита да използва тази промяна", казва гръцкият външен министър Никос Дендиас. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK