Кирил Петков би бил премиер, но не е задължително

Снимка: БГНЕС

Той заяви, че са абсолютно наясно, че бъдещото управление ще е коалиционно

"Ние не държим всичко да е от нас, а най-добрите капацитети да са министри. Ние ще седем на коалиционна маса, ако избирателите така ни подредят и ще говорим кои са възможните кандидати и кой е с най-добрата квалификация.

Аз бих поел тази отговорност да стана премиер, но не бих поставял условие към нашите партньори, защото може да има и по-добър кандидат. Това заяви лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в студиото на Нова телевизия. Той отрече предварително да е разпределял министерски постове - "Трябва да спрем с идеята едни наши хора на едни позиции. Ние няма да спънем по име никого, ако усетим, че е по-добър капацитет от нас. Време е да вкараме експертиза и знания и държавата да тръгне напред", добави Петков и обясни, че дори да е споменавал имена, това не са условия или дори предложения, а примери.

Кирил Петков заяви, че са абсолютно наясно, че бъдещото управление ще е коалиционно. В коалициите трябва да има и доза компромис. За ИТН вратата също ще бъде отворена, а като един добър мост към партията на Слави Трифонов Петков посочи депутатът Мика Зайкова, с която има чудесен контакт.

"Ние отказахме да бъдем техни министри, защото имаме различна визия за икономическо развитие. Там има доста различна концепция. Ние искаме висок растеж, свобода за бизнеса, искаме да имаме инвестиции в образованието и здравеопазването, не ни е чак толкова важно, колкото на тях, да бъде бюджетът на плюс.

"Ние не влизаме в политиката с его, слагаме интереса над нашите лични чувства, това, че са ни обиждали за фирми в парламента е отделно, това са други проблеми", заяви Петков. Според "Продължаваме промяната" данъците не трябва да се пипат. Те се обявяват и за смяната на главния прокурор. "Продължаваме промяната" държи на подкрепата си за втори мандат на президента Румен Радев, а Кирил Петков заяви, че "големият капацитет на Лозан Панов е в прокуратурата" и смята, че той трябва да е главен прокурор.

За казуса с гражданството си, Кирил Петков отново заяви, че вярва, че важният момент е датата 21 април. Конституцията е спазена. Той би се радвал Конституционният съд да го конституира като страна в това дело, за да представи цялата си аргументация.

"Бих се разочаровал, ако оттук нататък българи в чужбина, които правят всичко възможно да се върнат в България, нямат право да влизат в управлението докато не се приемат бележките от чуждите страни. Това за мен ще е леко предаване на суверенитета", посочи още Петков.

Кирил Петков коментира и казуса с "Досиетата Пандора" от вчера. Според него фокусът трябва да е друг. "Когато се знае, че офшорните компании не са нещо хубаво, а данъкът в България е малък - ние трябва да използваме това. Можем да се превърнем в портал за европейските пазари. Тук те ще плащат ниски данъци и то легално", обясни Петков.

Според него КПКОНПИ трябва да започне да работи много по-силно, налична е цялата нормативна база, но активността я няма. "Ако искаме да говорим за 0 корупция, то тази агенция трябва да работи различно", каза Петков. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK